Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Απολύθηκε λόγω Wikileaks ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» του προγράμματος Galileo

Στην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού ομίλου OHB Systems, μέλους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή 14 δορυφόρων στο πλαίσιο του προγράμματος Galileo, οδήγησαν οι αποκαλύψεις του Wikileaks.

To Galileo αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό σύστημα GPS. Στόχος είναι να λειτουργήσει το 2014, παρέχοντας προσδιορισμό γεωγραφικού στίγματος με ακρίβεια ενός μέτρου, από τα 15 μέτρα στο αμερικανικό GPS.
Το 2010, ο γερμανικός όμιλος OHB Systems και η βρετανική Surrey Satellite Technology υπέγραψαν συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή 14
δορυφόρων του Galileo.
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten», ο διευθύνων σύμβουλος της OHB Systems Μπέρι Σμούτνι όχι μόνο δεν υποστήριζε το εγχείρημα, αλλά σε συνομιλία του με Αμερικανούς διπλωμάτες φέρεται να το χαρακτήρισε «ηλίθια ιδέα» που «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Γάλλων» και για την οποία αδίκως θα δαπανηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων.
Παρόλο που ο Σμούτνι αρνείται ότι έκανε τέτοια σχόλια, ο γερμανικός όμιλος που εδρεύει στην Βρέμη τον απέλυσε.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα τονίζεται ότι αποφασίστηκε ομοφώνως η απόλυσή του, καθώς το εποπτικό συμβούλιο «καταδικάζει τις συνομιλίες και τα σχόλια που αποδίδονται στον Σμούτνι».
Σύμφωνα με το BBC, οι συνομιλίες που περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα φέρονται να έγιναν τον Οκτώβριο του 2009, στο Βερολίνο.
«Νομίζω πως το Galileo είναι μία ηλίθια ιδέα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Γάλλων και κυρίως εξυπηρετεί γαλλικά στρατιωτικά συμφέροντα» φέρεται να είπε ο Σμούτνι.
Φέρεται, δε, να υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Galileo έπρεπε να αλλάξει δραστικά, ειδάλλως ήταν «καταδικασμένο να αποτύχει».
Ερωτηθείς από την νορβηγική εφημερίδα, ο Σμούτνι παραδέχθηκε πως συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά διέψευσε ότι προχώρησε σε τέτοιου είδους σχόλια. Είπε μάλιστα πως είναι υποστηρικτής του εγχειρήματος.

Πηγή:allday-news

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: