Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Βλαστοκύτταρα: H επανάσταση έφθασε!


Τα βλαστοκύτταρα (stem cells) αποτελούν την «ρεζέρβα» του οργανισμού απέναντι στην γήρανση τις βλάβες και την φθορά των ιστών.
Γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα εμφανίζει διάφορα είδη ιστών (δερματικός, μυϊκός, οστικός, νευρικός κλπ). Ο κάθε ιστός εμφανίζει κύτταρα πλήρως διαφοροποιημένα τα οποία δεν μοιάζουν με τα κύτταρα των άλλων ιστών και δεν μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα άλλων ιστών.

Για παράδειγμα, ένα διαφοροποιημένο ηπατικό κύτταρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύτταρο του δέρματος ή των νεύρων. Σε περίπτωση βλάβης ο ιστός καταφεύγει στα βλαστοκύτταρα για αποκατάσταση. Δηλαδή το βλαστοκύτταρο είναι κύτταρο το όποιο έχει την δυνατότητα να μετατρέπεται σε κύτταρο οποιουδήποτε ιστού και έτσι να συμπληρώνει ελλείμματα και να ανανεώνει τον ιστό.

Στην πράξη τώρα, η επιλεκτική χρήση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων σε συγκεκριμένη περιοχή κάποιου ιστού προκειμένου να προκληθεί ανανέωση και ανάπλαση, αποτελούσε ευσεβή πόθο της επιστήμης για πολλά χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να μπορεί να υλοποιηθεί.

Η εξέλιξη της επιστήμης όμως πλέον μας επιτρέπει την απομόνωση των βλαστοκυττάρων για ιατρική χρήση

Έτσι στο γνωστό για πολλές πρωτοποριακές επιστημονικές κατακτήσεις πανεπιστήμιο της Κρήτης, εφαρμόζεται με επιτυχία η μέθοδος απομόνωσης και συγκέντρωσης βλαστοκυττάρων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάπλαση του δερματικού ιστού (REFACE). (όνομα copyright)

Πως γίνεται;

• Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας (tumescent anesthesia) και μικροκάνουλας 3mm αφαιρούμε μικρή ποσότητα λίπους (80-100ml) από κάποια λιποαποθήκη του υποδέρματος π.χ. κάποιο «ψωμάκι». Στην συνέχεια αυτό το λίπος μεταφέρεται άμεσα από εταιρεία εξειδικευμένη στην μεταφορά βιολογικών υλικών στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κρήτης και το επόμενο πρωί τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται στην πόρτα μας έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

Πως χρησιμοποιούνται;

• Με μικροενέσεις τοποθετούνται στο κάτω μέρος του δέρματος του προσώπου όπου και κάνουν το «θαύμα» τους. Η ανανέωση του δέρματος που προκαλούν στα πρώτα περιστατικά όπου χρησιμοποιήθηκαν, ήταν εντυπωσιακή. Οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες εξαφανίστηκαν και η βελτίωση της ποιότητας του δέρματος ως προς την εμφάνιση το χρώμα την ελαστικότητα και την σφριγηλοτητα ήταν εκπληκτική. Μετά παρέλευση μηνός το δέρμα αρχίζει να αποκτά νεανική εμφάνιση.

Δρ. Ιωάννης Πέρος
Ειδικός Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ Παν/μίου Marburg
Mέλος της Αμερικανικής (AAD) και Ευρωπαϊκής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας
www.drperos.com

Δρ. Νικόλαος Καλογερόπουλος
Ειδικός Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Mέλος της Αμερικανικής (AAD) και Ευρωπαϊκής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας
www.drkalogeropoulos.com

Πηγή: ygeiaonline.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: