Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Θυλακίτιδα



Θυλακίτιδα ονομάζεται η μικροβιακή λοίμωξη ή η φλεγμονή του θύλακα -του σημείου από όπου εκφύονται οι τρίχες- και της περιβάλλουσας δερματικής επιφάνειας.
Η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας, η οποία στρέφεται προς το θύλακα αντί να εκφύεται κάθετα προς την επιφάνεια της επιδερμίδας. Η θυλακίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μόνο στην περίπτωση που η εκδήλωσή της οφείλεται σε ιό, μικρόβιο ή μύκητα. Το πιο συχνό μικρόβιο που προκαλεί θυλακίτιδα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Πού οφείλεται;

σε χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο
στην έντονη εφίδρωση
σε ουσίες που έρχονται σε επαφή με το θύλακα και προκαλούν ερεθισμό του, όπως το οινόπνευμα και τα λιπαρά διαλύματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;

φλεγμονή του θύλακα
ενδεχόμενη εμφάνιση βλατίδας και/ή κύστης
ενδεχόμενη ουλή ή δυσχρωμίες (υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση).
Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία για τη θυλακίτιδα περιλαμβάνει συνήθως επάλειψη της πληγείσας περιοχής με αντισηπτικά διαλύματα ή αντιβιοτικές κρέμες και τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Ωστόσο, σε περίπτωση που η φλεγμονή έχει δημιουργήσει εξανθήματα και κύστεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μικρή χειρουργική επέμβαση για τη διάνοιξη των κύστεων.Να φοριούνται ελαφρά ,βαμβακερά ενδύματα.

Πώς μπορεί να περιοριστεί;

Η θυλακίτιδα εμφανίζεται συχνά μετά το ξύρισμα, οπότε συνιστάται να χρησιμοποιείτε άλλες αποτριχωτικές μεθόδους, όπως κερί, χαλάουα ή λέιζερ. Επιπλέον, αν έχετε έντονο πρόβλημα εφίδρωσης, προτιμάτε ενδύματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, όπως από βαμβακερά και λινά υφάσματα.


Η Θυλακίτιδα συμβαίνει όταν τα τριχοθυλάκια πάθουν βακτηριακή μόλυνση. Σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια μαλλιών και ουλές, ακόμη και ήπια θυλακίτιδα μπορεί να είναι δυσάρεστη και άσχημη.
Η μόλυνση συνήθως εμφανίζεται ως μικρά σπυράκια με λευκό κεφάλι, γύρω από ένα ή περισσότερα τριχοθυλάκια – τις μικροσκοπικές τσέπες από τις οποίες κάθε τρίχα μεγαλώνει. Οι περισσότερες περιπτώσεις θυλακίτιδα είναι επιφανειακές, και μπορεί να προκαλούν φαγούρα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να είναι οδυνηρές. Η επιφανειακή θυλακίτιδα καθαρίζει συχνά από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες, αλλά η βαθιά ή επαναλαμβανόμενη θυλακίτιδα μπορεί να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη.
Τα συμπτώματα της Θυλακίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.
Οι επιφανειακές θυλακίτιδες, περιλαμβάνουν είδη που επηρεάζουν το πάνω μέρος του θυλακίου της τρίχας, και μπορεί να προκαλέσουν:
  • Πυκνές ομάδες μικρών, κόκκινων ερεθισμάτων γύρω από τα τριχοθυλάκια
  • Φυσαλίδες γεμάτες πύο, που σπάνε και δημιουργούν κρούστα
  • Φλεγμονή και ερεθισμό του δέρματος
  • Φαγούρα ή ευαισθησία
Επιφανειακές μορφές θυλακίτιδας περιλαμβάνουν τις σταφυλοκοκκικές θυλακίτιδες (όταν επηρεάζει την γενειάδα ενός άνδρα, έχει ονομάζετε φαγούρα του κουρέα), την Pseudomonas θυλακίτιδα (hot tub θυλακίτιδα), την Barbae tinea, την Ερπητική θυλακίτιδα, την Pseudofolliculitis barbae και την Pityrosporum θυλακίτιδα.
Η Βαθιά θυλακίτιδα ξεκινά βαθύτερα στο δέρμα γύρω από το θύλακα της τρίχας και επηρεάζει το σύνολο του θύλακα της τρίχας. Σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Ένα μεγάλο πρήξιμο ή μάζα
  • Φυσαλίδες γεμάτες πύο, που σπάνε και δημιουργούν κρούστα
  • Πόνος
  • Πιθανές ουλές μετά την μόλυνση
Οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν ζημιά στα τριχοθυλάκια, και κατά συνέπεια μπορούν να προκαλέσουν θυλακίτιδα είναι οι τριβές από το ξύρισμα ή στενά ρούχα, και η υπερβολική εφίδρωση, φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος (συμπεριλαμβανομένης της δερματίτιδας και ακμής), ενώ, η μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά για την ακμή, οι υπερβολικές δόσεις κορτικοστεροειδών, η παχυσαρκία, και η έκθεση σε ζεστό νερό δημόσιων χώρων, αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθετε μόλυνση.
Οι ήπιες περιπτώσεις θυλακίτιδας πολύ πιθανό να μην προκαλέσουν επιπλοκές, πέραν της επιστροφής τους, την εξάπλωσης της μόλυνσης ή και μεγάλες, κηλίδες σταφυλοκοκκικής μόλυνσης πάνω στο δέρμα (πλάκες), με φαγούρα. Η σοβαρή θυλακίτιδα όμως,  μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως κυτταρίτιδα, δοθιήνωση, ουλές, ή και την καταστροφή του θυλακίου τρίχας. Αυτό οδηγεί σε μόνιμη απώλεια μαλλιών.
Ήπιες περιπτώσεις θυλακίτιδας συχνά ανταποκρίνονται καλά στην οικιακή φροντίδα. Οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφίσουν δυσφορία και να επιταχύνουν την επούλωση:
  • Εφαρμόστε μια ζεστή, υγρή κομπρέσα στην περιοχή αρκετές φορές την ημέρα για την ανακούφιση από την δυσφορία.
  • Δοκιμάστε μία κρέμα κορτιζόνης για να βοηθήσει στο να ελαττωθεί ο κνησμός.
  • Πλύνετε απαλά το μολυσμένο δέρμα δύο φορές την ημέρα με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και σκουπίστε την περιοχή με μια καθαρή πετσέτα.
  • Αποφύγετε το ξύρισμα περιοχής ερεθισμένου δέρματος. Εάν πρέπει ξυριστείτε, χρησιμοποιείστε ένα ηλεκτρικό ξυράφι και όχι μια λεπίδα, και εφαρμόστε ένα ηρεμιστικό λοσιόν μετά το ξύρισμα.
  • Μια υγρή κομπρέσα με λευκό ξύδι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων θυλακίτιδα.
Αλλά αν η μόλυνση δεν βελτιωθεί παρά την κατ ‘οίκον περίθαλψη, φαίνεται να επιδεινώνεται ή επανεμφανίζεται συχνά, καλέστε το γιατρό σας ή δείτε ένα δερματολόγο. Μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Θυλακίτιδα, τι είναι; Πως εκδηλώνεται; Πώς αντιμετωπίζεται;


Πόσες φορές μετά την αποτρίχωση ή το ξύρισμα δεν έχετε αντικρίσει μικρά αντιαισθητικά σπυράκια στο σώμα ή το πρόσωπό σας; Πόσες φορές δεν έχετε προσπαθήσει με ένα τσιμπιδάκι να τραβήξετε τρίχες που έχουν γυρίσει προς τα μέσα; Αν χρησιμοποιείτε ξυραφάκια, ηλεκτρική μηχανή ή κερί για να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, τότε καταλαβαίνετε για τι σας μιλάμε.
Ευτυχώς, όμως, η θυλακίτιδα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που τις περισσότερες φορές λύνεται από μόνο του. Ωστόσο, τι γίνεται όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Μπορεί μία τόση δα τριχούλα να σας στείλει ακόμα και στο χειρουργείο;

Η ταυτότητα της θυλακίτιδας
Τι είναι Φλεγμονή του θύλακα της τρίχας.
Τι φταίει Κάποιο μικρόβιο, συνήθως ο σταφυλόκοκκος, που ήδη υπάρχει στο δέρμα μας.
Τα συμπτώματα Ευαισθησία, ερεθισμός, κοκκίνισμα της μολυσμένης περιοχής και σπυράκια με πύον που στο κέντρο τους διακρίνεται η τρίχα.
Οι τύποι της Η επιφανειακή και η «εν τω βάθει» θυλακίτιδα. Στην πρώτη εμφανίζεται φλεγμονή γύρω από το θύλακα με μικρή φλύκταινα με πύον και στη δεύτερη επώδυνη, σκληρή διόγκωση με επιφανειακή φλύκταινα με πύον.

Πότε εκδηλώνεται
Το μικρόβιο γίνεται παθογόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, τοπικές κακώσεις, τριβή (από τη χρήση ξυριστικών μηχανών και από τα στενά ρούχα), κακή υγιεινή της περιοχής, εφίδρωση. Καμιά φορά οφείλεται και σε δερματίτιδα από επαφή με λευκοπλάστ ή πετρελαιοειδή (π.χ. σε εργαζόμενους σε πρατήρια καυσίμων).

Άμεσα μέτρα
 Κάντε κομπρέσες με ζεστό νερό.  Προμηθευτείτε από το φαρμακείο κρέμες που να περιέχουν αντιβιοτικό και πιθανόν κορτιζόνη, αν υπάρχει έντονη φλεγμονή.  Πλένετε την περιοχή με αντιβακτηριακό σαπούνι 2 φορές την ημέρα.  Μη μοιράζεστε πετσέτες με άλλους και πλένετέ τις καλά μετά από κάθε χρήση.  Αλλάζετε κάθε μέρα τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.  Χρησιμοποιείτε ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στην απελευθέρωση των τριχών. 



Η λύση του προβλήματος 
Για τις ήπιες περιπτώσεις Τα περισσότερα περιστατικά θυλακίτιδας διαρκούν 2-3 ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία, επειδή η μόλυνση υποχωρεί μόνη της. Στην ήπιας μορφής θυλακίτιδα, βοηθά η τοπική καθαριότητα με αντισηπτικά σαπούνια και η επάλειψη με τοπικά αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικές-αντιβιοτικές κρέμες. Για τις «δύσκολες» περιπτώσεις Στις πιο βαριές περιπτώσεις της λεγόμενης «εν τω βάθει» θυλακίτιδας χρειάζεται συνήθως διάνοιξη, ώστε να φύγει το πύον, ενώ παράλληλα χορηγούνται και αντισηπτικά διαλύματα, αντιβιοτικές κρέμες και πολλέςφορές αντιβίωση από το στόμα. 
Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη !
 Προτιμάτε τα άνετα, βαμβα­κε­ρά, λινά ή μεταξωτά ρούχα, επειδή τα στενά και συνθετικά ρούχα ερεθίζουν το δέρμα.  Αν ξυρίζεστε στο πρόσωπο, κάντε μασάζ στην περιοχή που αναπτύσσονται τα γένια με ένα ζεστό πανί ή ειδικό σφουγγάρι, ώστε να σηκώνονται οι τρίχες.  Ξυρίζετε τις τρίχες προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν.  Αλλάζετε λεπίδα μετά από κάθε χρήση και κρατάτε καθαρή την ξυρισμένη περιοχή.  Η απολέπιση συνήθως ­βοηθά.
 Οι χώροι με τους οποίους το δέρμα έρχεται σε επαφή (π.χ. μπανιέρα) πρέπει να απολυμαίνονται.
Πηγη:healthview.gr-queuesquared.com-tuned.gr



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/1/12, 11:45 π.μ.

    pote tha prepei na apeythinthw se giatro gia na kanei dianoiksh? se ti giatro (gunaikologo, xeirourgo..?) kai pws gunetai auth h diadikasia? efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή