Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Γιατί µελανιάζω εύκολα;


Γιατί µελανιάζω εύκολα;

Στην αρχή ήταν µία στο χέρι, µετά µια δεύτερη στο πόδι και τώρα πολλές σε διάφορα σηµεία του σώµατός µου. Οι µελανιές µου θα πρέπει να µε ανησυχήσουν;
H µελανιά ή πορφύρα είναι η έγχυση µιας µικρής ποσότητας αίµατος στο δέρµα µετά τον τραυµατισµό ενός αγγείου και συνήθως προκαλείται από ένα απλό ή µεγαλύτερο χτύπηµα.

Η εµφάνιση και το µέγεθός της εξαρτάται, πρώτον, από τη λειτουργία του αίµατος (κατά πόσον δηλαδή το αίµα έχει την ικανότητα να πήζει) και, δεύτερον, από τη σύσταση του δέρµατος (αν είναι χοντρό ή λεπτό). Μια απλή µελανιά φεύγει ύστερα από λίγες µέρες, όταν το αίµα διασπαστεί, αλλά, αν είναι µεγάλη και πονάει, τότε µιλάµε για έντονο χτύπηµα και χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο.

Αν πάντως ανησυχούµε, καλό είναι να επισκεφτούµε έναν παθολόγο, ο οποίος θα κάνει µια πρώτη διάγνωση.

Τι µπορεί να φταίει;
Γενικά οι µελανιές δεν πρέπει να µας ανησυχούν. Μπορούν όµως να µας προβληµατίσουν όταν εµφανίζονται εύκολα και σε διαφορετικά σηµεία, και ειδικά στη στοµατική κοιλότητα. Αυτό σηµαίνει ότι πιθανότατα υπάρχει κάποια διαταραχή της πήξης του αίµατος, η οποία συνήθως συνοδεύεται και από γενικότερη αιµορραγία στα ούλα, στα ούρα, στην περίοδο κ.τ.λ. Σε αυτή την περίπτωση µια γενική αίµατος µπορεί να δείξει το πρόβληµα και ο γιατρός µας να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

Άλλες αιτίες
Μια δεύτερη αιτία είναι οι αγγειίτιδες, φλεγµονές δηλαδή των µικρών αγγείων µε αποτέλεσµα να σπάνε εύκολα και έτσι να δηµιουργούν µελανιές. Επίσης κάποια φάρµακα, όπως αντιπηκτικά, ασπιρίνες ή αντιφλεγµονώδη, συµβάλλουν συχνά στο εύκολο µελάνιασµα, καθώς αραιώνουν το αίµα. Τέλος, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις µπορεί να κρύβεται νευρογενής ανορεξία ή πολύ προχωρηµένες περιπτώσεις καρκίνου, αλλά και στις δύο λογικά έχουν προηγηθεί ήδη άλλα σηµάδια που µπορούν να µας βάλουν σε υποψίες.

Οι γυναίκες µελανιάζουν ευκολότερα από τους άντρες, καθώς έχουν πιο λεπτό δέρµα και λιγότερο κολλαγόνο. Το ίδιο συµβαίνει και µε τους ηλικιωµένους άνω των 70 ετών, καθώς το δέρµα τους είναι αρκετά λεπτό και εύθραυστο.
Πηγη:myworld.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: