Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Υπνωτικό προκαλεί αδυναμία και έλλειψη ισορροπίας

H ουσία ζολπιδέμη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σε υγιή ηλικιωμένα άτομα αδυναμία, προβλήματα στην ισορροπία και σύγχυση όταν ξυπνούν το πρωί

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Geriatric Society», ένα κοινό υπνωτικό, η ουσία ζολπιδέμη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σε υγιή ηλικιωμένα άτομα αδυναμία, προβλήματα στην ισορροπία και σύγχυση όταν ξυπνούν το πρωί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η συγκεκριμένη ουσία, η οποία είναι άκρως δημοφιλής - εκτιμάται ότι έχουν ληφθεί 7 δις δόσεις του φαρμάκου παγκοσμίως - φαίνεται ότι δρα σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου και δημιουργεί μια αίσθηση γενικότερου «μουδιάσματος» επί τουλάχιστον μισή ώρα μετά το ξύπνημα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα δεν δείχνουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο πρέπει να σταματήσουν τη χρήση του, αλλά οφείλουν να γνωρίζουν αυτές τις επιδράσεις που έχει στον οργανισμό. «Εάν ένα άτομο λαμβάνει το συγκεκριμένο υπνωτικό και ξυπνά στη μέση της νύχτας, προκειμένου να πάει στην τουαλέτα, πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Κένεθ Ράιτ.

Τα καινούργια αποτελέσματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε 25 υγιείς ενηλίκους. Οι ερευνητές τούς υπέβαλαν σε τεστ ισορροπίας, ενώ τους έθεσαν και ερωτήσεις, όπως απλά μαθηματικά προβλήματα, προκειμένου να ελέγξουν τη σκέψη τους. Όλοι οι εθελοντές είχαν τέλεια ισορροπία και καθαρή σκέψη, όταν ξύπνησαν ώρες μετά τη λήψη εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, το 58% των ατόμων άνω των 60 ετών παρουσίαζε πρόβλημα ισορροπίας, όταν ξυπνούσε μετά από λήψη ζολπιδέμης. Η επίδραση φάνηκε πάντως να είναι λιγότερο έντονη στα νεότερα άτομα, καθώς το 27% των εθελοντών ηλικίας κάτω των 60 ετών επηρεάστηκε από τη ζολπιδέμη.

Ο δρ Ράιτ τόνισε πως ένα σημαντικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά στα υπνωτικά, όπως η ζολπιδέμη, είναι ότι δρουν σε ένα νευροχημικό του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA. Το συγκεκριμένο χημικό επηρεάζει τον ύπνο αλλά παράλληλα τον συντονισμό των κινήσεων και τη σκέψη.
Πηγη:zougla.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: