Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Απειλείται ο τελευταίος πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα


Με αφανισμό απειλείται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στη Ροδόπη και λόγω της λαθροθηρίας έχει περιοριστεί πλέον στα 20 με 30 άτομα.


Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο,, δύο σκοτωμένα ελάφια βρέθηκαν πρόσφατα σε αυτοκίνητο που κινούνταν στην εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης. Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας, από το οποίο πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος, ειδοποίησε για το περιστατικό το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.

Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) ζούσε κάποτε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σήμερα όμως έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009).

Το κυνήγι του απαγορεύεται σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα, ωστόσο ο μικρός πληθυσμός του στη Ροδόπη απειλείται από τη λαθροθηρία. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί εξάλλου στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, όπου οι λαθροθήρες διοχετεύουν το παράνομο κρέας στο εμπόριο.

«Το άλλοτε διαδεδομένο στη χώρα μας κόκκινο ελάφι, βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της άμεσης εξαφάνισης, με το παράνομο κυνήγι να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την επιβίωσή του» προειδοποιούν οι δύο οργανώσεις.

Τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων.

Επίσης, για την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσμού, απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα με δυνατότητα εφαρμογής του και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: