Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Σε κίνδυνο τα ελάφια

Στα πρόθυρα του αφανισμού βρίσκεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα στη Ροδόπη, που αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 ζώα, λόγω της δράσης λαθροθήρων.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και WWF Ελλάς, το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας.

Το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα και ο ούτως ή άλλως πολύ μικρός πληθυσμός του στη Ροδόπη απειλείται σημαντικά από τέτοιου είδους ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως στη Ροδόπη έχουν ιδρυθεί πέντε καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία και απαγορεύεται συνολικά το κυνήγι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά, αφού και στο παρελθόν και ειδικότερα στην Πάρνηθα, όπου ο πληθυσμός ελαφιού είναι μεγαλύτερος, λαθροθήρες σκοτώνουν ελάφια, με σκοπό να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εμπόριο.

Για την αντιμετώπιση και πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών, WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία των ελληνικών δασών και των ειδών.



πηγη:newsbomb
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: