Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αεροπλάνο-τηλεσκόπιο εντόπισε νεογέννητα άστρα

Την πρώτη του επίσημη αποστολή ολοκλήρωσε με επιτυχία το SΟFΙΑ, ένα τηλεσκόπιο που ερευνά στο υπέρυθρο του φάσματος και είναι εγκατεστημένο σε ένα αεροσκάφος Βoeing 747.
Η ΝΑSΑ αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το εναέριο διαστημικό παρατηρητήριο ώστε να ξεπεράσει τους διαφόρους παράγοντες (σκόνη, νέφη, υδρατμούς κ.ά.) που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Γης και εμποδίζουν τη διαστημική παρατήρηση.

Βασική επιδίωξη των επιστημόνων είναι να χρησιμοποιήσουν το SΟFΙΑ (Στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο για την Υπέρυθρη Αστρονομία) για να μελετήσουν κοσμικά φαινόμενα όπως ο σχηματισμός άστρων και πλανητών καθώς και η εξαφάνιση ύλης μέσα σε μαύρες τρύπες.

Στην πρώτη αποστολή το τηλεσκόπιο κατάφερε να καταγράψει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες από το νεφέλωμα του Ωρίωνος,(φωτογραφία: στην πρώτη εικόνα το νεφέλωμα όπως φαίνεται στο ορατό φως και στις υπόλοιπες δύο όπως φαίνεται στο υπέρυθρο ) το οποίο βρίσκεται στις νότιες περιοχές του αστερισμού του Ωρίωνος και αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής άστρων. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία: το νεφέλωμα καλύπτεται από πυκνά νέφη σκόνης τα οποία αλλοιώνουν τις εικόνες που καταγράφει ένα τηλεσκόπιο και με το SΟFΙΑ κατάφεραν τελικά να ξεπεράσουν αυτό εμπόδιο. Οι επιτελείς της αποστολής αναφέρουν ότι το τηλεσκόπιο κατέγραψε πλήθος νεογέννητων άστρων, η μελέτη των οποίων θα αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία στους επιστήμονες.

Πηγή: pyles.tv

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: