Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Καταστράφηκαν 86 Θεόφιλοι από εγκατάλειψη


Πίνακες εκτεθειμένοι στον ήλιο ή στην υγρασία, χρώματα που ξεθωριάζουν, καμβάδες που μαδάνε: Τεράστια ζημιά έχουν υποστεί τα 86 έργα του Θεόφιλου (1870-1934), τα οποία υποτίθεται ότι φυλάσσονται στο Μουσείο του ζωγράφου, στη Βαρειά της Μυτιλήνης.


Στο Μουσείο διαπιστώθηκε η εξαφάνιση πραγματικά μεγάλου μέρους γνωστών έργων από τον ήλιο, στον οποίο εκτίθενται οι καμβάδες απροστάτευτοι. Άλλωστε, από τον ήλιο προέρχεται και ο μοναδικός φωτισμός του Μουσείου, αν εξαιρέσει κάποιος κάποια φώτα οροφής! Ακόμη, τα έργα είναι εκτεθειμένα στη σκόνη από τα παράθυρα που ανοίγουν, ως μόνη μέθοδος εξαερισμού.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και το κτίριο, με τις κάσες των παραθύρων να σαπίζουν και τα κεραμίδια να στάζουν νερά πάνω στα αριστουργήματα της λαϊκής μας παρακαταθήκης. Θέρμανση δεν υπάρχει καμία. Κάποιοι θερμοσυσσωρευτές της δεκαετίας του ’80 είναι και αυτοί εκτός λειτουργίας.

Στο Μουσείο υπάρχει μία έκτακτη υπάλληλος, της οποίας η σύμβαση έχει λήξει από την Πρωτοχρονιά, να ανοίγει τις πόρτες στο κατά τα άλλα «προπύργιο του λεσβιακού πολιτισμού, τον οποίο η σύγχρονη πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει έστω και στοιχειωδώς. Για την εγκληματική αδιαφορία ευθύνονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές της Μυτιλήνης, στη δικαιοδοσία των οποίων ήταν το Μουσείο από το ’65.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: