Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Υψιπύλη: Υψηλής τεχνικής μυθιστόρημα σε "αρχαίο" φόντο


Η «Υψιπύλη» είναι το 18ο μυθιστόρημα της καταξιωμένης Μαρίας Λαμπαδαρίδου,
 η οποία έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα, της Ακαδημίας Αθηνών ......
...... και του Ιδρύματος Ουράνη, ενώ για την ποιητική της συλλογή «Μυστικό Πέρασμα», είχε προταθεί για το Αριστείο της Ευρώπης το 1991.

Η συγγραφέας του «Με τη λάμπα Θυέλλης», «Πήραν την Πόλη πήραν την», «Ιερός Ποταμός», επανέρχεται τώρα με την «Υψιπύλη» για να μας δώσει μια υψηλής τεχνικής μυθιστορηματική γραφή που θα καταπλήξει τον αναγνώστη.

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο μεταφυσικό τοπίο της «ανεμόεσας» Λήμνου. Χρησιμοποιείται ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες της Λήμνου έχασαν τα λογικά τους έπειτα από τιμωρία που τους επέβαλλε η Αφροδίτη. Έτσι άρχισαν να έχουν πληγές με απαίσια μυρουδιά, γεγονός που απέτρεψε τους άνδρες τους να συνευρίσκονται μαζί τους και τους οδήγησε στο να φέρνουν γυναίκες από τη Θράκη.

Μέσα στη μανία τους αποφασίζουν να σκοτώσουν όλα τα αρσενικά του νησιού –άνδρες και παιδιά. Η μόνη που δεν συμμετέχει είναι η Υψιπύλη, κόρη του βασιλιά Θόα, η οποία είναι πρωθιέρεια της Άρτεμης και δεν έχει επηρεασθεί από τη μανία.

Η συγγραφέας θα αναπαραστήσει όλο αυτό το δρώμενο με το ύφος αρχαίας τραγωδίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διεισδύσει σε αρχέγονες καταστάσεις που βιώνει ο άνθρωπος της μητριαρχικής εποχής. Η κάθαρση του μύθου θα έρθει με την άφιξη των Αργοναυτών και το σμίξιμο τους με τις Λήμνιες γυναίκες, για να ξαναγεννηθούν αρσενικά παιδιά στο νησί.

Η δε Υψιπύλη θα ζήσει τον απόλυτο έρωτα με τον Ιάσονα, από τον οποίο θα αποκτήσει δυο γιούς, γνωρίζοντας όμως ότι αυτός θα την εγκαταλείψει για να συνεχίσει την αποστολή του.

Η άψογη τεχνική της συγγραφέως στην ανάπλαση του δράματος, η ομορφιά των εκφραστικών στοιχείων, η προσωπική παρέμβαση των αισθημάτων και η διείσδυση στον ψυχικό χώρο της μυθικής συνείδησης καθιστά το βιβλίο υπόδειγμα γραφής και ιδεολογικής μετάληψης.

Info
Μαρία Λαμπαδαρίδου,
Υψιπύλη- η Βασίλισσα του αίματος,
Εκδόσεις Πατάκη,
Τιμή: 11,75 ευρώ

Πηγή: in2life.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: