Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κρυπτογράφοι της Stasi «εργάζονται σήμερα για τη γερμανική κυβέρνηση και το NATO»


Βερολίνο, Γερμανία. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Δυτική Γερμανία 
ήθελε πάση θυσία να αποτρέψει την είσοδο των κρυπτογράφων της Stasi στην ελεύθερη αγορά, 
ή τη μετανάστευσή τους στη Μέση Ανατολή.
Η λύση δόθηκε με την πρόσληψή τους σε μια εταιρεία που προμηθεύει σήμερα τη γερμανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel.

Τουλάχιστον δέκα κορυφαίοι κρυπτογράφοι τoυ διαβόητου ανατολικογερμανικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας εργάζονται σήμερα στην Rohde & Schwarz SIT, που ιδρύθηκε το 1991. Η εταιρεία των 150 υπαλλήλων υπερηφανεύεται ότι είναι «ο προτιμώμενος προμηθευτής κρυπτογραφίας υψηλής τεχνολογίας» για το NATO με το σύστημα Elcrodat που χρησιμοποιείται σε υποβρύχια, φρεγάτες και ελικόπτερα.

Είναι επίσης προμηθευτής της Siemens αλλά και «συνεργάτης ασφάλειας» του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Πρόσφατα, μάλιστα. δέχτηκε παραγγελία για μερικές χιλιάδες συσκευές κρυπτογράφησης που θα χρησιμοποιεί σε ασφαλή κινητά τηλέφωνα η γερμανική κυβέρνηση.

Η Rohde & Schwarz SIT, γράφει το Spiegel, δημιουργήθηκε επειδή η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας είχε αποφασίσει να μην εντάξει κανένα στέλεχος της Stasi στη γραφειοκρατία της ενωμένης Γερμανίας. Όμως ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (νυν υπουργός οικονομικών) ήθελαν να τακτοποιήσουν τα ευαίσθητα κατάλοιπα του πολέμου πληροφοριών των δύο Γερμανιών.

Η λύση ήταν η ελεύθερη αγορά, στην οποία δεν ίσχυαν οι περιορισμοί της κυβέρνησης. Η Rohde & Schwarz SIT ιδρύθηκε ως θυγατρική της εταιρείας επικοινωνιών και ασφάλειας Rohde & Schwarz, με την απρόθυμη συνεργασία του ενός από τους ιδρυτές της, Χέρμαν Σβαρτζ. Το υπουργείο Εσωτερικών και η νεοσύστατη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών αποφάσισαν ποιοι από τους έμπειρους κρυπτογράφους της Stasi θα αξιοποιούνταν μυστικά στη νέα εταιρεία.

Αποκωδικοποίηση

Τα αρχεία της Stasi, γράφει το Spiegel, δείχνουν ότι οι κρυπτογράφοι της είχαν σπάσει τα πρότυπα κρυπτογράφησης Vericrypt και Cryptophon -αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να διαβάσουν τα μηνύματα των δυτικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών και της συνοριοφυλακής.

Η Δυτική Γερμανία έπρεπε επομένως πάση θυσία να εμποδίσει τους κρυπτογράφους της Stasi να εργαστούν στην ελεύθερη αγορά ή, το χειρότερο, να μετακινηθούν σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Συρία, όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ξένες μυστικές υπηρεσίες να ξεφύγουν από τους Δυτικογερμανούς ωτακουστές.

Ο Ότο Λάιμεριχ, κρυπτογράφος και επικεφαλής του δυτικογερμανικού Κεντρικού Γραφείου Κρυπτολογίας, αξιολόγησε τους συναδέλφους του από την Ανατολική Γερμανία και διαπίστωσε ότι ήταν «εξαίρετοι μαθηματικοί που δεν ήταν προσωπικά ένοχοι για παρεκτροπές».

Εκτός από τη μαρτυρία του Λάιμεριχ, το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του κρυπτογράφου της Stasi Ραλφ Β. αλλά και ενός αξιωματούχοι που συμμετείχε στη μυστική επιχείρηση για την ίδρυση της Rohde & Schwarz SIT.

Η Rohde & Schwarz αρνήθηκε να σχολιάσει στο περιοδικό το παρελθόν της εταιρείας.

«Ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει χρησιμοποιήσει τηλέφωνα εξοπλισμένα με την τεχνολογία κρυπτογράφησης της SIT» αποκαλύπτει το περιοδικό. «Με άλλα λόγια, οι πρώην κρυπτογράφοι της Stasi είναι σήμερα κρυπτογράφοι της Μέρκελ».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ/in.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: