Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Εκουαδόρ


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο υπουργός Ασφαλείας του Εκουαδόρ, 
μετά το πραξικόπημα που κατήγγειλε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.
Μέλη των ενόπλων δυνάμεων κατέλαβαν νωρίτερα το αεροδρόμιο του Κίτο αντιδρώντας στο νόμο που περικόπτει προνόμια και επιδόματα αστυνομικών και στρατιωτικών. Στη συνέχεια ο πρόεδρος Κορέα κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.



Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, που κατήγγειλε νωρίτερα ότι σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας, Μιγκέλ Καρβαχάλ.
Εκατοντάδες αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους σήμερα αντιδρώντας στην πρόθεση του προέδρου της χώρας Ραφαέλ Κορέα να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, όπου ένστολοι αστυνομικοί έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων φωνάζοντας "Σεβαστείτε τα δικαιώματα μας".
Ταραχές σημειώθηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Γκουαγιακίλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που εγκατέλειψαν τις εργασίες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ δεκάδες εργοστάσια, επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν σε πολλές πόλεις της χώρας.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση από τους διαδηλωτές και ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Μιλώντας τηλεφωνικά σε τοπικό κανάλι κατηγόρησε τους αστυνομικούς-διαδηλωτές για συνωμοσία και προδοσία. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις ταραχές και παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν να προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνο απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν ειρηνική πορεία υπέρ του προέδρου Κορέα και της παραμονής του στο ύπατο αξίωμα.
Ωστόσο, υποστηρικτές του Ραφαέλ Κορέα που κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πρόεδρος άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που επιχείρησαν να τους σταματήσουν στην είσοδο.
Αντιπαράθεση για τα μέτρα
Οι σχεδιαζόμενες περικοπές της κυβέρνησης έχουν συναντήσει την αντίδραση μελών του κόμματος του Κορέα. Ο πρόεδρος της χώρας σκέφτεται μάλιστα να προχωρήσει στη διάλυση του σώματος, κίνηση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με διάταγμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
Τα νέα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Ερνέστο Γκονζάλες ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας Ντιέγκο Μπόργια απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από το λαό να μην αποσύρει τα χρήματα του από τις τράπεζες παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.
Κορέα: Δεν κάνω βήμα πίσω
"Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω, εάν θέλετε καταλάβετε τα στρατόπεδα, εάν θέλετε αφήστε τους πολίτες χωρίς άμυνα, εάν θέλετε προδώστε την αστυνομική αποστολή σας, κάντε το", δήλωσε ο Ραφαέλ Κορέα μιλώντας ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που κατέλαβαν ένα στρατόπεδο στην πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος που συνοδεύονταν από τον υπουργό Εσωτερικών άκουσε τα γιουχαΐσματα των συγκεντρωμένων. Ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν τα επεισόδια, όμως έχασε την ψυχραιμία του όταν ορισμένοι εξαγριωμένοι συνέχισαν να τον βρίζουν, έχασε την υπομονή του και βγάζοντας την γραβάτα του φώναξε: "Εάν θέλετε να καταστρέψετε την πατρίδα, εμπρός κάντε το. Αλλά να ξέρετε ότι αυτός ο πρόεδρος που έχετε μπροστά σας δεν πρόκειται να κάνει πίσω".
Κλείνει τα σύνορά του το Περού
Διαταγή για το κλείσιμο της μεθορίου του Περού με του Εκουαδόρ έδωσε ο Περουβιανός πρόεδρος Αλαν Γκαρθία. Ο ίδιος δήλωσε ότι πρότεινε στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, "να συγκεντρωθούν οι πρόεδροι της Unasur στην Πιούρα (στο βόρειο Περού) ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στον Ισημερινό και να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες". Όπως ανέφερε σε δηλώσεις τους έξω από το προεδρικό μέγαρο συμφώνησαν ακόμη να αποστείλουν αρχικά και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της περιοχής στην πόλη Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ.
Στηρίζει τον Κορέα ο Τσάβες
"Προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Κορέα. Γρηγορείτε λαοί της μπολιβαριανής Συμμαχίας! Γρηγορείτε λαοί της Unasur! Ζήτω ο Κορέα!". Με αυτή τη δήλωσή του στο Twitter ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο του Εκουαδόρ και κατήγγειλε ότι έγινε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.
Η κυβέρνηση του Τσάβες ανέφερε εξάλλου ότι ο Κορέα επιβεβαίωσε στον ομόλογό του και σύμμαχό του πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι οι ταραχές που σημειώνονται στο Εκουαδόρ συνιστούν πραξικόπημα σε βάρος του.
H Alba, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική, ιδρύθηκε το 2004 από την Κούβα και τη Βενεζουέλα και μέλη της είναι η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα, η Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Σεντ Βίνσεντ και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.
Η Unasur δημιουργήθηκε το 2008 στη Βραζιλία και αποτελεί την οικονομική και πολιτική ένωση των 12 χωρών της Νότιας Αμερικής. Η έδρα της βρίσκεται στο Κίτο και ο Ραφαέλ Κορέα αυτήν την περίοδο ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της.
Επαναφορά της συνταγματικής τάξης ζήτησε η Κάθριν Άστον
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. "Καλώ θερμά όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία και σε ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου", ανέφερε η εκπρόσωπος της, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα.
Καταδικάζει την "απόπειρα πραξικοπήματος" η Ισπανία
Τη στήριξή της στη "νόμιμη κυβέρνηση" του προέδρου Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε η ισπανική κυβέρνηση. "Βάσει των πληροφοριών για μία απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό, η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα οποιαδήποτε παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην νόμιμη κυβέρνηση και στους δημοκρατικούς θεσμούς του Ισημερινού", τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας.
Πηγή: enet.gr


ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: