Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γενική απεργία στην Ισπανία για τα μέτρα λιτότητας


Σε γενική πανεθνική απεργία και σε κινητοποιήσεις έχουν καλέσει τα Ισπανικά συνδικάτα, 
τα οποία διαμαρτύρονται για το πακέτο σκληρών περικοπών .......
.......που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι «απαραίτητες» για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της Ιβηρικής.

Η πρώτη γενική απεργία των τελευταίων οκτώ ετών χαρακτηρίζεται από αναλυτές δοκιμασία για την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, αν και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι μόνο το 9% είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέρος και δεν αναμένεται να διασαλευτούν τα σχέδιά της να επιβάλει τα μέτρα λιτότητας.

Ο Θαπατέρο επέβαλε περικοπές στις κρατικές δαπάνες, όταν οι «επενδυτές» τιμώρησαν την Ισπανία εν μέσω της φημολογίας ότι η Μαδρίτη όδευε σε μια «Ελληνικού τύπου» κρίση χρέους και δανεισμού, που θα δημιουργούσε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα «διάσωσης» της οικονομίας της.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα στην Ισπανία ολόκληρη την ημέρα, πάντως στελέχη της εταιρίας που διαχειρίζεται το μετρό στην Μαδρίτη εκτιμούν ότι τις ώρες αιχμής το 50% των δρομολογίων θα εκτελείται κανονικά, ενώ στελέχη εταιριών των αερομεταφορών λένε ότι αναμένουν το 20-40% των διεθνών πτήσεων θα γίνουν.

Οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες απέργησαν χθες Τρίτη, ώστε να καλύψουν κανονικά την απεργιακή κινητοποίηση σήμερα.

Τα συνδικάτα που κάλεσαν σε απεργία εκπροσωπούν περίπου το 16% των Ισπανών εργαζομένων και έχουν στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας--που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους, «πάγωμα» των συντάξεων και μέτρα αναδιαμόρφωσης της εργασιακής νομοθεσίας.

Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν απίθανη την ανάκληση των μέτρων για να συμμορφωθεί η χώρα με τις οδηγίες της ΕΕ, όσον αφορά το έλλειμμα, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των Ισπανών εκφράζει τη γνώμη ότι οι απεργίες δεν είναι η καλύτερη μορφή διαμαρτυρίας όταν το 20% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο.

Η απεργία στην Ισπανία συμπίπτει με κινητοποιήσεις σε Βρυξέλλες, Αθήνα και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς τα μέτρα λιτότητας πλήττουν τους πληθυσμούς των χωρών σχεδόν ολόκληρης της Ηπείρου.

Το χρηματιστήριο σημείωσε μικρή πτώση, ενώ το βασικό spread των 10ετών ομολόγων της κυβέρνησης ήταν περίπου στις 195 μονάδες βάσης--περίπου 60 μονάδες πιο πάνω από τα μέσα Ιουλίου.

Τα Ισπανικά συνδικάτα ελπίζουν ότι η απεργία θα έχει υψηλότερη συμμετοχή από τη Γαλλία, όπου νωρίτερα αυτό το μήνα απέργησαν 2,5 ως 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην απεργία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο γνωστός σκηνοθέτης, που θα διακόψει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει αναλυτικά τον προϋπολογισμό για το 2011 την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/real.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: