Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ


Από τα μυθικά ρεβεγιόν στους ελεγκτές του ΔΝΤ

Προτού υποδεχτεί τους Τροϊκανούς, το ξενοδοχείο που έγινε κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και αποτελεί σημείο συνάντησης για την κοσμοπολίτικη Αθήνα, έχει φιλοξενήσει από πολιτικούς ηγέτες και πάμπλουτους επιχειρηματίες μέχρι αστέρια της παγκόσμιας σόουμπιζ.

Πριν από 136 χρόνια, όταν ο πρώτος πελάτης έκλεινε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την μετέπειτα λαμπρή εξέλιξη του. Οταν ο Στάθης Λάμψας, ο ουσιαστικός ιδρυτής του ιστορικού ξενοδοχείου έβαζε όλο του το είναι στην δημιουργία ενός πρωτοποριακού για την εποχή ξενοδοχείου, δεν φανταζόταν ότι θα αποτελέσει το κέντρο  πολιτικών, οικονομικών, πνευματικών και κοινωνικών εξελίξεων της χώρας. Σήμερα παραμένει  σταθερό στην προτίμηση όλων των VIP οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα και προσφάτως αποτελεί την επιλογή διαμονής των μελών του ΔΝΤ, όταν έρχονται στην χώρα μας για ακόμα έναν έλεγχο.

Το 1879, η γνωριμία του νεαρού Στάθη Λάμψα με τον Κέντρο ήταν καθοριστική. Ο τελευταίος ήταν  ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στην περιοχή της πλατεία Συντάγματος, της Μεγάλης Βρεταννίας, που από το 1873 είχε μετεγκατασταθεί στο Μέγαρο Δημητρίου, μια πολυτελέστατη κατοικία που είχε κτίσει το 1842 ο Αντώνης Δημητρίου, μεγαλέμπορος από την Τεργέστη. Ο Λάμψας, άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, εντυπωσιάζει τον Κέντρο με τις πρωτοποριακές ιδέες του και του προτείνει συνεργασία. Η συνεργασία αποβαίνει κερδοφόρα και το 1885 οι δυο συνέταιροι αποκτούν έναντι 600.000 δραχμών την κυριότητα του κτιρίου στο οποίο λειτουργούσε το ξενοδοχείο. Το 1888, με τον θάνατο του Κέντρου, ο Λάμψας εξαγοράζει το μερίδιο της χήρας του, έναντι 300.000 δραχμών και καθίσταται ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Από εκεί η ανάπτυξη είναι ραγδαία και γίνεται αυτό που λένε μέρος της ιστορίας.

Στο άκουσμα ότι τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέπτονται την χώρα μας και κάνουν ελέγχους, μένουν στο θρυλικό ξενοδοχείο, πολλοί θα αναρωτηθούν αν πληρώνουμε εμείς για να περνάνε αυτοί καλά. Η αλήθεια είναι τα στελέχη του ΔΝΤ διατηρούν πολύ χαμηλό προφίλ και κάνουν κάθε τι άλλο, εκτός από σπατάλες. Διαμένουν σε απλά, κλασικά  δωμάτια και όχι σε κάποια πολυτελή σουίτα και είναι πολύ μετρημένοι στα έξοδα τους! Αποφεύγουν τις υπερβολές και επιλέγουν ενίοτε τα εστιατόρια του ξενοδοχείου για να δειπνήσουν ή να χαλαρώσουν με ένα ποτό στο μπαρ. Αυτό που κάνει εντύπωση σε όλους είναι το γεγονός ότι έχουν αυστηρό ωράριο και δεν παρεκκλίνουν από αυτό ποτέ, όπως και το γεγονός ότι προσέχουν όλες τις κινήσεις τους –προς αποφυγή σχολίων. Εξάλλου όταν είναι εδώ έχουν συγκεκριμένο και αυστηρό πρόγραμμα κι έτσι δεν τους μένει χρόνος για τίποτα πέρα από την δουλειά.

Δεν υπάρχει άλλο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει φιλοξενήσει το πάνθεον των επιφανών προσωπικοτήτων που έχουν επισκεφτεί την χώρα μας. Διάσημοι εστεμμένοι,  πολιτικοί ηγέτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, πρόσωπα από τους χώρους της τέχνης, των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσα τους ο Γούινστον Τσόρτσιλ, ο Τζίμη Κάρτερ, ο Ζάκ Ντελόρ, ο Γιασέρ Αραφάτ, η Ιντίρα Γκάντι, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Ουμπέρτο Εκο και πολλοί άλλοι, πάντα επέλεγαν το εν λόγω ξενοδοχείο για την διαμονή τους. Ταλαντούχοι καλλιτέχνες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Λόρενς Ολίβιε, η Ζαν Μορό, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν,  η Μάργκο Φοντέιν, ο Γκάρι Κούπερ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Σοφία Λόρεν, η Τζείν Μάνσφιλντ, και άνθρωποι της μουσικής και την μόδας όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Στίνγκ, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Γκοτιέ το επέλεγαν και το επιλέγουν μέχρι σήμερα κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.  Τα πρόσωπα που έχουν μείνει στο ξενοδοχείο αναρίθμητα όπως και τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στις αίθουσες του ξενοδοχείου…  Πολιτικές συναντήσεις, η διάσκεψη κορυφής της ΕΟΚ (το 1982), δεξιώσεις και γάμοι που άφησαν εποχή, επιδείξεις μόδας, εκθέσεις, μέχρι και μυστικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στους χώρους του.  

Το  ιστορικό ξενοδοχείο σήμερα διαθέτει εκτός όλων των άλλων και προσωπικούς μπάτλερ, με κόστος 25 ευρώ την ημέρα,  για όποιον πελάτη το επιθυμεί!  Η πολυτέλεια είναι διάχυτη παντού, όμως η κρίση ανάγκασε τη διοίκηση να προσαρμόσει τις τιμές του.  Αυτό,πάντως, δεν σημαίνει ότι έχασε κάτι από την αίγλη του, αφού εξακολουθεί να παραμένει στέκι δεκάδων επώνυμων Αθηναίων. Το ιστορικό GB Corner, το εστιατόριο θεσμός του ξενοδοχείου περηφανεύεται για τον διακεκριμένο σεφ του, Σωτήρη Ευαγγέλου και την άψογη ελληνική κουζίνα σε προσιτές τιμές. Το spa και το γυμναστήριο θεωρούνται από τα κορυφαία της Αθήνας και ανάμεσα σε αυτούς που γυμνάζονται εκεί είναι και ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου. 


ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
  • 100.000.000 ευρώ περίπου δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
  • 20.000 τ. μ  μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του,  ενώ η συνολική έκταση των χαλιών που καλύπτουν τους χώρους του φτάνει περίπου 30.000τ.μ.
  •  2.700 λουλούδια χρησιμοποιούνται κάθε εβδομάδα για τη διακόσμηση του ξενοδοχείου.
  •  330 διαφορετικές ετικέτες κρασιού θα βρείτε στο Κελάρι και 340 ετικέτες ποτών στο Alexander’s Bar, το οποίο έχει βραβευτεί ως το καλύτερο μπαρ σε ξενοδοχείο από το Forbes.
  •  1.100 άτομα  μπορεί να καλύψει ο συνεδριακός χώρος.
  •  321 είναι τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Από αυτά τα 45 έχουν θέα στο Σύνταγμα.
  •  10.830 τεμάχια αριθμούν  τα πορσελάνινα σερβίτσια του ξενοδοχείου.  Υπάρχουν επίσης 10.230 μαχαιροπίρουνα και 8.785 ποτήρια.


Η Σοφία Λόρεν περικυκλωμένη από θαυμαστές και φωτορεπόρτερ ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο, τον Σεπτέμβριο του 1956

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και τότε σύμβολο του σεξ Τζέιν Μάνσφλιντ στην είσοδο του ξενοδοχείου το 1957

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον τότε σύζυγό της Μ. Τοντ, προσκεκλημένη σε δεξίωση του Ξ. Ζολώτα τον Φλεβάρη του 1958

Η Αννα Καλουτά με τον Γκάρι Κούπερ και τον Βασίλη Λογοθετίθη

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ με τον τότε αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αναχωρεί από τη Μεγάλη Βρεταννία το 1968

 Η Μαρία Κάλλας τον Αύγουστο του 1957

Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος με την μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Κατίνα Παξινού

Ο Οδυσσέας Ελύτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το 1979, χρονιά που τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας

 
Ο πρώην επίτροπος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ

Ο Αλέν Ντελόν γράφει στο βιβλίο των επισκεπτών

 
Παρέλαση γερμάνικών αρμάτων μάχης στην διάρκεια της Κατοχής (1942)

 Η κυβέρνηση Βενιζέλου με τουρκική αντιπροσωπία σε δείπνο που δόθηκε το 1930

Πηγή: protothema.gr



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: