Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τα γονίδια «προειδοποιούν» για τον καρκίνο


Σύμφωνα με νέες έρευνες, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών συνδέεται άμεσα με μια παραλλαγή συγκεκριμένη γονιδίου.


Από τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο BRCA1 μπορεί να μειώσει ή αντίστοιχα να αυξήσει τον βαθμό επικινδυνότητας που φέρει μια γυναίκα να παρουσιάσει την νόσο. Πρόκειται αναμφισβήτητα, για ένα εύρημα που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά τις γυναίκες εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο εφόσον «φέρουν» την μορφή αυτή γονιδίου.

«Βρήκαμε μια περιοχή του DNA που λειτουργεί σαν «ρυθμιστής έντασης» - ενεργοποιώντας πάνω ή κάτω τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από λάθη στο γονίδιο BRCA1," δήλωσε ο Έλληνας Αντώνης Αντωνίου, μέλος της ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος ηγήθηκε τις εργασίες για την πρώτη μελέτη.
«Η ανακάλυψή μας είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη για τον εντοπισμό των γενετικών παραγόντων που τροποποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που «διαθέτουν» μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA1 και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο για κάθε γυναίκα και την παρακολούθηση της νόσου."

Στατιστικά, σύμφωνα πάντα με τις μελέτες, οι γυναίκες που έχουν το γονίδιο BRCA1, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 65% κατά μέσο όρο, ενώ ένα ποσοστό 40% θα διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία:
• Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά να διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.
• Η διάγνωση για τις περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού γίνεται όταν ο όγκος έχει εξαπλωθεί επειδή τα συμπτώματά του είναι δύσκολο να ανιχνευθούν
• Περίπου το 70 τοις εκατό των ατόμων με προχωρημένη νόσο πεθαίνουν εντός πέντε ετών.

Τα τελευταία λοιπόν ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα ότι, στο μέλλον, οι γυναίκες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης νόσου αλλά και των ωοθηκών αντίστοιχα, μπορούν να παρακολουθούνται στενότερα από τον γιατρό τους ώστε να προλάβουν πρώιμα σημάδια του καρκίνου.
Πηγη:myself.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: