Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ζωγράφος και... εκτελεστής

Αρνητικά αλλά και θετικά σχόλια αποσπούν οι πίνακες του ζωγράφου Τζιλ Βισέντε, ο οποίος απεικονίζει τον εαυτό του να εκτελεί ηγέτες του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Πάπας, ο Τζορτζ Μπους και η βασίλισσα Ελισάβετ Β

Ένας Βραζιλιάνος καλλιτέχνης έχει προκαλέσει σάλο με τους πίνακές του, στους οποίους απεικονίζει τον εαυτό του να στρέφει το όπλο του ενάντια σε εννέα ηγετικές προσωπικότητες του κόσμου θέλοντας να τις δολοφονήσει.

Οι πίνακες του Τζιλ Βισέντε έχουν γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων στο Σάο Πάολο όπου και παρουσιάζονται σε έκθεση.

Τα αμφιλεγόμενα έργα με τίτλο Inimigos (Εχθροί), έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν, μιας και αρκετοί φαίνεται να συμφωνούν με το concept περι δολοφονίας των παριστάμενων ηγετών ενώ άλλοι τα θεωρούν ιερόσυλα και άκρως προσβλητικά.

Στα έργα του ο Βισέντε παρουσιάζει τον Τζορτζ Μπους γονατιστό στο έδαφος με τους καρπούς του δεμένους καθώς ο ζωγράφος του έχει κολλήσει στο κρόταφο ένα πιστόλι, ενώ σε έναν άλλο πίνακα ο Πάπας αντιμετωπίζει τον ζωγράφο-δολοφόνο με τα χέρια υψωμένα προς το Θεό.



Ωστόσο, ο ζωγράφος δε φαίνεται να συμπαθεί και πολύ και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Λούλα τον οποίο μεταχειρίζεται σαν ένα κομμάτι κρέας με ένα χασαπομάχαιρο στο λαιμό του.
Μεταξύ των ηγετών συμπεριλαμβάνονται και οι: Βασίλισσα, Ελισάβετ, Αριέλ Σαρόν, Κόφι Ανάν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ



Τα έργα του έχουν ως σκοπό να υπογραμμίσουν τα εγκλήματα για τα οποία έχουν άμεσα ή έμμεσα κατηγορηθεί οι ηγέτες και εκφράζουν τη σκέψη ότι αναγκάζονται να πληρώσουν το τίμημα.
"Επειδή έχουν σκοτώσει τόσους ανθρώπους θα ήταν χάρη να τους σκοτώσουμε καταλαβαίνετε; Γιατί να μην πεθάνουν αυτοί που έχουν την εξουσία και αντιπροσωπεύουν την ελίτ;", είπε ο ίδιος ο δημιουργός.
Ωστόσο, δε συμμερίζονται όλοι την άποψή του καθώς ο δικηγορικός σύλλογος της Βραζιλίας έχει ζητήσει να κατέβουν τα έργα του από την έκθεση καθώς ενθαρρύνουν τα βίαια εγκλήματα.
Ο καλλιτέχνης έγινε έξαλλος ακούγοντας κάτι τέτοιο και ανέφερε ότι η δουλειά του λογοκρίνεται.
"Ο δικηγορικός σύλλογος υποστηρίζει ότι τα έργα μου ενθαρρύνουν τα εγκλήματα. Το να κλέβει κανείς το δημόσιο χρήμα δεν είναι έγκλημα;" είπε χαρακτηριστικά.
Οι διοργανωτές της έκθεσης στάθηκαν στο πλευρό του καλλιτέχνη και του έδωσαν το δικαίωμα να παρουσιάσει τα έργα του.
Όπως είπαν "Θεμελιώδης αρχή του οργάνου μας είναι η ανεξαρτησία και η ελευθερία της έκφρασης. Τα έργα που εκτίθενται δεν αντικατοπτρίζουν την άποψη του ιδρύματος". Τα έργα αξίζουν 260.000 δολάρια.
 

Πηγή:news247.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: