Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Οδήγηση χωρίς τσιγάρο

Σχέδιο απαγόρευσης του καπνίσματος και στα ΙΧ αυτοκίνητα, υπό προϋποθέσεις, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Λήγει ο μήνας προσαρμογής από 1η Οκτωβρίου, με τους Έλληνες να αντιστέκονται ακόμα στην καθολική απαγόρευση.


Την ώρα που ο νέος και πιο "αυστηρός" νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος καλά καλά δεν εφαρμόζεται, στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν την επέκταση της απαγόρευσης και στα... ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα", ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν προτίθεται να χαλαρώσει τα μέτρα, αλλά εξετάζει να υπάρξει απαγόρευση καπνίσματος στα ΙΧ όταν επιβαίνουν σε αυτά μικρά παιδιά. Ωστόσο το πώς θα γίνει αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, αν και σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου.

Παρόμοιες εισηγήσεις είχε δεχθεί και η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά τελικά η ρύθμιση δεν εντάχθηκε στο νομοσχέδιο.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο ισχύει υπό προϋποθέσεις σε αρκετές χώρες, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κύπρος κ.α.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει λόγος να ληφθεί ένα ακόμη σκληρό μέτρο, όταν δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η εφαρμογή του νέου νόμου.


Την 1η Οκτωβρίου λήγει ο μήνας προσαρμογής και προειδοποιήσεων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα και ξεκινά η περίοδος των προστίμων για εκείνους, που δεν συμμορφώνονται με τα όσα ορίζει ο νόμος κατά του καπνίσματος.

Η εφαρμογή του νόμου ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου με πολλές αντιδράσεις από τους καπνιστές, αλλά και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα οδηγηθούν σε λουκέτο, λόγω της πτώσης του τζίρου.

Η κυβέρνηση θέσπισε έναν από τους πιο αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους της Ευρώπης, αλλά σε πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφέ καπνίζουν όλοι σαν να μην άλλαξε τίποτα.

Η καθολική απαγόρευση ισχύει σε όλους τους δημόσιους χώρους, κάτι που έχει οδηγήσει τους πολίτες να καπνίζουν σε μπαλκόνια, ταράτσες, κλιμακοστάσια και γραφεία που έχουν μετατραπεί σε μυστικά καπνιστήρια σε δημόσιες υπηρεσίες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τώρα, που τελειώνουν οι συστάσεις, αρχίζουν τα πρόστιμα και πέφτει η θερμοκρασία, θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει τη βούληση να εφαρμόσει τον νόμο ή αν και αυτός θα έχει την τύχη του προηγούμενου.
Πηγη:news247.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: