Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κερδίστε µε «Συνέταιρο» τον... ήλιο


Στρέψτε το βλέµµα σας ψηλά και σκεφτείτε! Ο ήλιος µπορεί να γίνει ο καλύτερος συνεταίρος όλων µας, καλύπτοντας τις ανάγκες για µια «καθαρή» ενέργεια που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και στηρίζοντας τον οικογενειακό µας προϋπολογισµό µε ένα σταθερό εισόδηµα.
Η λύση ακούει στο όνοµα φωτοβολταϊκά συστήµατα και αποτελεί µια ήπια µορφή επένδυσης, µε γρήγορη απόσβεση αλλά, κυρίως, µε σταθερό και εγγυηµένο κέρδος! Αυτό που εξασφαλίζει την αποτελεσµατικότητα της επένδυσης είναι η ενισχυµένη τιµή της πωλούµενης κιλοβατώρας, το χαµηλό κόστος συντήρησης και η σιγουριά ότι για πολλά χρόνια –είκοσι πέντε…– θα έχουµε ένα σταθερό πελάτη και, µάλιστα, καλοπληρωτή. Τη ∆ΕΗ!

Στις ταράτσες των σπιτιών, στα µπαλκόνια των διαµερισµάτων, στο κτήµα του χωριού, στο αίθριο του µικρού επαγγελµατικού µας χώρου, στον κοινόχρηστο της πολυκατοικίας µας… Τα φωτοβολαταϊκά πάνελ µπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν παντού, µε ένα µέσο κόστος περίπου 25.000 ευρώ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο συγκεκριµένο χώρο διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία, προϊόντα µεγάλης αντοχής και σύγχρονης αισθητικής και διαρκή υποστήριξη σε όσους θελήσουν να εκµεταλλευτούν ένα από τα πιο αποδοτικά στοιχεία του φυσικού πλούτου της χώρας µας, τον ήλιο!

∆εν πρόκειται για µια µόδα, αλλά για µια νέα εποχή! Αρκεί να σκεφτεί κανείς την έκταση και τη δυναµική της διεθνούς αγοράς φωτοβολταϊκών, που τα τελευταία χρόνια, χάρη στις πολιτικές και τις επενδύσεις τριών χωρών (της Γερµανίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ) έχει πάρει ακόµη µεγαλύτερες διαστάσεις, διαµορφώνοντας νέους δυναµικούς εµπορικούς «πόλους» (την Κίνα και την Ισπανία), οι οποίοι µπαίνουν στον ανταγωνισµό µε νέες παραγωγικές µονάδες και γενναία µέτρα στήριξης ή ενθάρρυνσης της αξιοποίησης του ηλιακού ηλεκτρισµού. Η διεθνής βιοµηχανία φωτοβολταϊκών παρουσιάζει για χρόνια ρυθµούς ανάπτυξης κοντά στο 50%, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη αυτή δεν αποτελεί κάτι τυχαίο, αλλά µια ουσιαστική πρόοδο. Το 2005, η βιοµηχανία φωτοβολταϊκών είχε αύξηση 44% του όγκου των πωλήσεων, 50% στα έσοδα και 149% στα κέρδη. Η ζήτηση σήµερα είναι υπερδιπλάσια της προσφοράς. Το µεγάλο πρόβληµα που ανέκυψε την τελευταία διετία (αδυναµία εξεύρεσης επαρκούς πρώτης ύλης, δηλαδή πυριτίου υψηλής καθαρότητας) αντιµετωπίστηκε µε νέες µονάδες παραγωγής στις αρχές του 2009.
Στην Ελλάδα, το νοµοθετικό πλαίσιο είναι πολύ νέο (2009 και 2010), αλλά το ενδιαφέρον των πολιτών µεγάλο!

Περιβαλλοντικό όφελος
Το κριτήριο, όµως, δεν είναι αυστηρά οικονοµικό. Η απάντηση στο ερώτηµα «γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια;» δεν είναι µόνο «για να έχω φτηνό ρεύµα», αλλά και «για να προστατευτεί το περιβάλλον»! Πίσω από το «πράσινο σπίτι», λοιπόν, κρύβεται µια «πράσινη σκέψη», ένας νέος τρόπος ζωής που, χωρίς υπερβολές, έρχεται να συµβάλει στη µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου σε βαθµό που να διασφαλίζει την καταπολέµηση των κλιµατικών αλλαγών, την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, αλλά και µια δίκαιη, αδιάκριτη, ισότιµη και οικονοµική πρόσβαση στην ενέργεια, που δηµιουργεί καλύτερες συνθήκες ζωής στον πλανήτη για όλους.
Πριν πάρετε στο χέρι, λοιπόν, χαρτί και µολύβι για να υπολογίσετε εάν σας συµφέρει να τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά συστήµατα στο σπίτι σας, σκεφτείτε τα συµπεράσµατα της έρευνας για την «ενεργειακή επανάσταση» που διεξήγαγε το European Renewable Energy Council σε συνεργασία µε την Greenpeace, για τη χώρα µας:

Αν η «ενεργειακή επανάσταση» γίνει πραγµατικότητα στην Ελλάδα, τότε:
Έως το 2020, οι ΑΠΕ (Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας) θα καλύπτουν σχεδόν το 52% της ηλεκτροπαραγωγής.
Η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας θα µειωθεί κατά σχεδόν 20% σε σχέση µε τις επίσηµες προβλέψεις.
Αναπόφευκτα, οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου θα µειωθούν κατά 41% σε σύγκριση µε τα επίπεδα του 2005 και οι κατά κεφαλήν εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα θα µειωθούν από 9,6 τόνους, το 2005, σε 5,6 και 1,4 τόνους, το 2020 και το 2050 αντίστοιχα.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε µερικά χρήσιµα συµπεράσµατα: Οι ΑΠΕ, πάντα σε συνδυασµό µε την εξοικονόµηση ενέργειας, θα µειώσουν δραµατικά τις εκποµπές των αερίων που καταστρέφουν το κλίµα, θα δηµιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, θα διασφαλίσουν καθαρή και οικονοµική ενέργεια για όλους και θα εξοικονοµήσουν εκατοντάδες δισεκατοµµύρια ευρώ από την αγορά εισαγόµενων καυσίµων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ενέργεια) και από την αγορά δικαιωµάτων ρύπανσης. Ίσως, όµως, το πιο σηµαντικό και πιο αισιόδοξο στοιχείο που αναδεικνύει αυτή η έρευνα είναι ότι η καταπολέµηση της µεγαλύτερης ίσως κρίσης που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα –της περιβαλλοντικής– είναι απολύτως εφικτή!

Εγκατάσταση
Το πρόγραµµα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια αφορά σε οικιακούς καταναλωτές και σε πολύ µικρές επιχειρήσεις (όταν µιλάµε για «πολύ µικρές επιχειρήσεις», εννοούµε αυτές που δεν απασχολούν πάνω από 10 άτοµα προσωπικό και έχουν κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως) που επιθυµούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώµα ή στη στέγη κτιρίου, συµπεριλαµβανοµένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραµµα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστηµα.

Μονοκατοικίες - πολυκατοικίες: Φωτοβολταϊκά συστήµατα µπορούν να τοποθετηθούν όχι µόνο σε µονοκατοικίες, αλλά και σε πολυκατοικίες. Όπως µας εξηγεί ο Σύνδεσµος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήµατος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και µόνο συστήµατος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι: Είτε να συµφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόµατος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους, στην περίπτωση αυτή, εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου, που δεν έχει δικαιώµατα στην ταράτσα, µπορούν να το κάνουν. Αν το σύστηµα µπει σε στέγαστρο βεράντας διαµερίσµατος, προφανώς µπορούν να µπουν περισσότερα συστήµατα σε µια πολυκατοικία.
Βέβαια, το αν µπορείτε ή όχι να βάλετε φωτοβολταϊκά, εξαρτάται και από το πού βρίσκεστε και αυτό διότι, σε πρώτη φάση, το πρόγραµµα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σπίτια και σε πολύ µικρές επιχειρήσεις ισχύει µόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεµένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Εξαιρούνται, προς το παρόν, τα λεγόµενα µη διασυνδεδεµένα νησιά (Κρήτη, ∆ωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου), τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραµµα µόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών µπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

Πώληση παραγόμενου ρεύματος
Η ερώτηση «θα καταναλώνω το ηλιακό ρεύµα που θα παράγω ή θα το πουλάω, και πού;» είναι ίσως το ερώτηµα-«κλειδί» για να αντιληφθούµε πώς «δουλεύει» το πρόγραµµα µε τις ηλιακές στέγες και, κυρίως, πώς µπορούµε εµείς να ωφεληθούµε από αυτό. Όλη η παραγόµενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ∆ΕΗ και ο ιδιοκτήτης του πληρώνεται γι’ αυτή µε 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιµή που είναι εγγυηµένη για 25 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, της πολύ µικρής επιχείρησης ή οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας συνεχίζουν να αγοράζουν ρεύµα από τη ∆ΕΗ και να το πληρώνουν στην τιµή που το πληρώνουν και σήµερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη, αυτό σηµαίνει ότι η ∆ΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο µετρητή, για να καταγράφει την παραγόµενη ενέργεια. Αν, για παράδειγµα, στο δίµηνο το φωτοβολταϊκό που είναι εγκαταστηµένο σε ένα µπαλκόνι παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού καταναλώσει στο ίδιο διάστηµα ενέργεια αξίας 100 ευρώ, θα λάβει έναν πιστωτικό λογαριασµό ύψους 150 ευρώ. Με άλλα λόγια, η ∆ΕΗ θα τον πληρώσει, πιστώνοντας τον τραπεζικό του λογαριασµό!
Πηγη:myworld.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: