Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η κάρτα συναλλαγών της εφορίας

Το νέο σύστημα καταγραφής των αγορών μέσω ειδικής κάρτας του υπουργείου Οικονομικών που θα ενημερώνει αυτόματα για το κόστος της αγοράς ή της υπηρεσίας και θα χρεώνει το μπόνους στη φοροαπαλλαγή. Τέλος στο χάος με τους φακέλους και τις αποδείξεις

Σε μία λύση που υπήρχε ως εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά -άγνωστο γιατί δεν επελέγη εξαρχής- καταλήγει το επιτελείο της Πλ.Συντάγματος, ως λύση για να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο σε εισόδημα, ελεύθερους επαγγελματίες και καταστήματα και να ελέγξει τις συναλλαγές και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγή.

Με μία απλή κάρτα, στο σχήμα και τη λειτουργία της πιστωτικής λύνεται το πρόβλημα της συγκέντρωσης του αφορολόγητου με αποδείξεις, που απέτυχε παταγωδώς στο σκέλος της επαλήθευσης των στοιχείων από το μηχανισμό των εφοριών.

Οι οποίες στο τέλος του οικονομικού έτους καλούνται να παραλάβουν εκατοντάδες χιλιάδες φακέλους με αποδείξεις και στην πράξη να κάνουν δεκτό το ποσό που θα αναγράφει κάθε φορολογούμενος ότι έχει συγκεντρώσει σε αποδείξεις, χωρίς να μπορεί να ελέγξει -παρά μόνον δειγματοληπτικά- την πιστότητα των στοιχείων, αλλά και το κυριότερο, τις πηγές των αγορών ή υπηρεσιών και να τα διασταυρώσει με τη φορολογική εικόνα, καταστημάτων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Έτσι από το φορολογικό έτος 2011 - 2012 ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την καθιέρωση κάρτας συναλλαγών για κάθε πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε εμπορική συναλλαγή και θα μεταφέρει ηλεκτρονικά τα στοιχεία, ποσού, φορολογούμενου που πραγματοποιεί τη συναλλαγή και καταστήματος ή ελεύθερου επαγγελματία που εισπράτει, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος, οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για εφοδιασμό των υπόχρεων με μία απλή συσκευή παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα, συνεδεμένη με μία απλή τηλεφωνική γραμμή με το σύστημα υποδοχής των πληροφοριών.

Χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν θα χρησιμοποιηθεί ο τραπεζικός μηχανισμός για τη λειτουργία του συστήματος ή εάν θα γίνει απευθείας σύνδεση με τους υπολογιστές της Γ.Γ.Π.Σ η κάρτα θα διαβιβάζει τα στοιχεία της συναλλαγής και θα αποθηκεύει ταυτόχρονα το ποσό, έτσι ώστε στο τέλος του οικονομικού έτους να υπάρχει πλήρης εικόνα για το αφορολόγητο που συγκέντρωσε κάθε φορολογούμενος με ακρίβεια.

Η μέθοδος θα αποφορτίσει τον ήδη ελλειπή φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος πλήττεται αφ'ενός από έλλειψη προσωπικού λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων, αφ'ετέρου από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη χρήση υπολογιστικών συστημάτων και στην ουσία λειτουργεί ακόμη με στοίβες χαρτιών και φακέλων, που συμπληρώνονται με στυλό και διορθώνονται με το γνωστό μπλάνκο, χωρίς ούτε στοιχειώδη προγράμματα διαχείρισης αρχείου.

Πηγή:athens247.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: