Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κερδίζει έδαφος το κίνημα της Αργοπορίας


Όταν πριν από είκοσι χρόνια μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο άνοιγμα των 
McDonald’s στην Ιταλία προωθούσε το κίνημα του «καλού, καθαρού φαγητού», κανείς δεν 
περίμενε ότι θα οδηγούσε σε ένα παγκόσμιο κίνημα προώθησης του αργού τρόπου ζωής.

«Σε ένα κόσμο που προωθεί και πρεσβεύει την ταχύτητα, αισθάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από το να ακολουθήσει το πλήθος. Κι όμως, υπάρχει», λέει ο Καρλ Ονόρε, συγγραφέας του βιβλίου «Επαινώντας την Αργοπορία» έγινε διεθνές μπέστ σέλερ.

Μετά τη διαμαρτυρία στην Ιταλία, η τάση του Αργού Φαγητού, όπως έγινε γνωστή, εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 130 χώρες και προκάλεσε αμέτρητες παρόμοιες τάσεις, από αργές πόλεις και αργό… χρήμα, μέχρι αργά ταξίδια, ακόμη και αργό σεξ. Υπάρχει ακόμη η αργή ένδυση, που πρεσβεύει τα ρούχα που μπορούν να αντέξουν στο χρόνο.

«Η φιλοσοφία της Αργοπορίας δεν έχει να κάνει με το να κάνεις τα πάντα στους ρυθμούς σαλιγκαριού», εξήγησε ο Ονόρε σε πρόσφατη συνέντευξη. «Έχει να κάνει με την αναζήτησης του σωστού ρυθμού για κάθε ανθρώπινη ασχολία. Πότε γρήγορα, πότε πιο αργά». Όταν ο γκουρού της αργοπορίας έδωσε μια ομιλία για την φιλοσοφία πριν από ένα περίπου χρόνο, ένα ιερέας από το ακροατήριο τον πλησίασε για να ομολογήσει: «Τελευταία, εξομολογώ τον κόσμο πολύ γρήγορα».

Βλέποντας το κίνημα να αναπτύσσεται, ο Ονόρε πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Ακόμη και τεχνολογικές εταιρείες, μετά από δεκαετίες λειτουργίας σε ρυθμούς επιτάχυνσης, συστήνουν πλέον ερευνητικές ομάδες σχετικά με την υπερφόρτωση της πληροορίας. Μελέτες της Microsoft και της Hewlett – Packard, δείχνουν ότι η σύγχρονη ζωή στον εργασιακό χώρο και οι έντονοι ρυθμοί σε αυτόν μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μέχρι και 10 μονάδων IQ των εργαζομένων.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβντ Κάμερον, απαγόρευσε τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα υπουργικό συμβούλιό, ώστε οι υπουργοί να παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτό. Μια βρετανική εταιρεία ερευνών βρήκε ότι περίπου είκοσι εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα έδιναν μέρος του μισθού τους σε αντάλλαγμα επιπλέον χρόνου για να χαλαρώσουν και να είναι με τις οικογένειες τους.

«Η ταχύτητα βοήθησε τον κόσμο να περάσει στη σύγχρονη εποχή πριν από δύο αιώνες, σήμερα όμως απειλεί να τον οδηγήσει στην άβυσσο», προειδοποίησε σε πρόσφατο βιβλίο του ο φιλόσοφος Χάρτμουτ Ρόσα. Οι πρεσβευτές της αργοπορίας βλέπουν την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα των γρήγορων ρυθμών ζωής.

Πριν από πέντε χρόνια, η έννοια της αργοπορίας δεν εμφάνιζε κάτι σχετικό στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης. Σήμερα, επισημαίνει ο Ονόρε, παράγει εκατομμύρια αποτελέσματα καθώς η φιλοσοφία αυτή εξαπλώνεται στον κόσμο. «Οι άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο που καταναλώνουν», δήλωσει ο Ζαν Λεριτιέ, επικεφαλής του γαλλικού κινήματος της αργοπορίας. «Ο κόσμος έχει περάσει πλέον την εποχή που έχανε χρόνο κολλημένος σε μποτιλιαρίσματα και άσκοπα ψώνια σε σούπερ μάρκετ».

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες Γαλλικό Πρακτορείο

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: