Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόληψη και πάλι πρόληψη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ: Κυριακή 26 Σεπτεμβίου 2010

Στη μεγάλη σημασία της πρόληψης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής 
Καρδιολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Γ. Νοσοκομείου 
Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» κ. Βλάσιος Πυργάκης......
..... κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που πραγματοποιήθηκε στην Αστυπάλαια. Οπως επισήμανε, σκοπός της πρόληψης είναι να βοηθήσει τους ασθενείς που βρίσκονται σε χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο της ζωής τους και αυτούς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο κ. Πυργάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στους παράγοντες κινδύνου στη χώρα μας όπως αυτοί καταγράφονται στις μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις δράσεις για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στεφανιαία νόσο, υπογραμμίζοντας πως στα τέλη της δεκαετίας του '80 τα μέτρα ενημέρωσης του κοινού σε θέματα πρόληψης και η υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής από τους πολίτες σε μερικές χώρες της Κεντρικής, κυρίως, Ευρώπης άρχισαν να αποδίδουν, κάτι που η χώρα μας δεν ακολούθησε «πληρώνοντας» τα αποτελέσματα. Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο: το 1979 εμφάνιζε χαρακτηριστικά μεσογειακής χώρας, το 1989 κεντροευρωπαϊκής, το 1999 χώρας της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης και τελικά το 2005 χώρας της Ανατολικής Ευρώπης.

Η χώρα μας ήταν μεταξύ των 16 χωρών που έλαβαν μέρος στο Euroheart Project με σκοπό να μελετηθεί η κατάσταση από πλευράς καρδιαγγειακής θνησιμότητας και «εθνικών πολιτικών πρόληψης» στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της ΕΚΕ έκανε εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν θεσπίσει νομικό πλαίσιο που αφορά τη δημόσια υγεία και έχουν συντάξει εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για το ευρύ πεδίο της καρδιαγγειακής νόσου, με θλιβερή εξαίρεση τη Δανία και την Ελλάδα.

Επίσης η έρευνα χαρακτήρισε τη σχέση καρδιαγγειακής θνητότητας και νοσηρότητας στην Ελλάδα και την έλλειψη εθνικής πολιτικής πρόληψης στη χώρα μας ως αμείλικτα αλληλοσυνδεόμενες. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποφάσισε την υιοθέτηση, τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και τη διάδοση με κάθε τρόπο των Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Εθνικός στόχος πρέπει να είναι η καθολική εφαρμογή τους

Ηδη έχει διαμορφωθεί ένα στατιστικό μοντέλο εκτίμησης δεκαετούς καρδιαγγειακού κινδύνου βασισμένο στο ευρωπαϊκό SCORE προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα (Hellinic Score). Η ΕΚΕ εκτιμά πως, έστω και αργά, η ελληνική πολιτεία άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σημασία της πρόληψης.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα με χρονικό πλαίσιο 2008-2012. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Πηγή: enet.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: