Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Φάκελος Λίβερπουλ: Η οικονομική καταστροφή προ του Μέρσεϊσαϊντ (β’ μέρος)


Αντιμέτωπη με χρέη προς τράπεζες άνω των 300.000.000 ευρώ και με προθεσμία αποπληρωμής την 11η Οκτωβρίου. Η Λίβερπουλ βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και ο χρόνος κυλά αντίστροφα.(β' μέρος).


11 Οκτωβρίου. Η μέρα γέννησης του "τοτέμ" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,Μπόμπι Τσάρλτον, ίσως αποτελέσει την ημέρα του "θανάτου" του αντιπάλου δέοντος, της Λίβερπουλ. Είναι η μέρα που κυριολεκτικά δεν υφίσταται σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Πολωνία για το έτος 1952, λόγω της εισαγωγής του Γρηγοριανού ημερολογίου και η μέρα που πολλοί φίλοι των "κόκκινων" θα ήθελαν να μην υφίσταται για την Αγγλία το έτος 2010.
Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία η Τράπεζα της Σκοτίας ("Royal Bank of Scotland" ή εν συντομία "RBS"), ο βασικός πιστωτής του συλλόγου, αποκτά το δικαίωμα να αποσύρει τα κεφάλαιά της (είτε σε μορφή χρήματος, είτε σε μορφή εγγυήσεων), να κλείσει τους λογαριασμούς, να "παγώσει" τις πιστωτικές κάρτες των μεταγραφών και γενικώς να αναλάβει τη διαχείριση της Λίβερπουλ, εκτοπίζοντας τους νυν μεγαλομετόχους, Τομ Χικς και Τζορτζ Τζιλέτ. Η περίοδος αποπληρωμής των δανείων που έχει εισπράξει ο σύλλογος από τις τράπεζες λήγει στις 6 Οκτωβρίου (από αυτήν την ημέρα οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πίσω τα δάνεια) και εάν δεν έχει αποπληρωθεί το υπόλοιπο των 331.500.000 ευρώ, τότε ο σύλλογος αλλάζει καθεστώς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Μέχρι την D-Day μεσολαβούν δύο εβδομάδες στις οποίες μόνο η πώληση του συλλόγου σε αξιόπιστο αγοραστή μπορεί να εμποδίσει τις εξελίξεις. Μόνο που ενδιαφερόμενος, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα και γραφθέντα, δεν υπάρχει και τα πάντα συνηγορούν σε κοσμοϊστορικές αλλαγές στην ομάδα των 5 Κυπέλλων Πρωταθλητών/Champions League και 18 πρωταθλημάτων Αγγλίας ή αλλιώς στην κορυφαία ομάδα του Νησιού.
Ολα τα ποσά του θέματος έχουν μετατραπεί σε ευρώ για μεγαλύτερη διευκόλυνση.
Το contra.gr επιχειρεί να ρίξει φως στα οικονομικά της Λίβερπουλ τα 3,5 χρόνια της εποχής των Αμερικανών και αναλύει σε δύο μέρη το πώς έφτασε ο σύλλογος από την κορυφή της Ευρώπης το 2005 να αντιμετωπίζει το φάσμα της διάλυσης μόλις πέντε σεζόν μετά.


Β’ Μέρος: Η αμφιταλάντευση μεταξύ καταστροφής και... επιβεβλημένης επιείκειας
Οι μέρες κυλούν αντίστροφα και η προθεσμία αποπληρωμής των δανείων φτάνει στο τέλος της. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που γράφονται τέτοιου είδους γραμμές για τη Λίβερπουλ, αφού και στο παρελθόν οι δύο ιδιοκτήτες έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση και κατάφεραν να κερδίσουν χρόνο με διάφορους τρόπους. Η διαφορά με το τώρα είναι στα μεγέθη. Ακόμα μεγαλύτερα χρέη, λιγότερα "σωσίβια" χρόνου, μεγαλύτερες ανάγκες από τους δανειστές ελέω οικονομικής κρίσης.
Τα χρέη προς τράπεζες
Δάνειο: 279.300.000 ευρώ
Τόκοι: 29.000.000 ευρώ
Πρόστιμο: 23.500.000 ευρώ
Σύνολο οφειλών: 332.300.000 ευρώ
Η διοίκηση Χικς-Τζιλέτ πάντα ήταν ταραχώδης και θα ήταν οξύμωρο να υπήρχε μία περίοδος δίχως προβλήματα και ανησυχίες, όπως οι τρέχουσες. Οι φίλαθλοι ανέκαθεν εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τα χρέη με τα οποία επιβάρυναν οι δύο Αμερικανοί το σύλλογο. Τον Οκτώβριο του 2009, μάλιστα, ο σύνδεσμος φιλάθλων "Πνεύμα του Σάνκλι" διοργάνωσε διαδήλωση εναντίον τους πριν την αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκατοντάδες φίλοι της Λίβερπουλ έδωσαν το "παρών".
Η κατάσταση εκτραχύνθηκε λίγο αργότερα, όταν ο γιος του Χικς, Τομ Χικς Τζούνιορ, τσακώθηκε με ένα μέλος του εν λόγω συνδέσμου το οποίο υποστήριζε ότι του έστειλε υβριστικά e-mail. Ο γόνος Χικς προκάλεσε τη γενική μήνη των φιλάθλων και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή του συλλόγου και της μητρικής εταιρίας "KOP (Holdings) Limited", προκαλώντας γενική διοικητική αναδιάρθρωση.
Ενταση σημειώθηκε και στις μεταξύ τους σχέσεις το 2008, όταν ο Τζιλέτ επιχείρησε να απεμπλακεί από τη Λίβερπουλ πουλώντας το μερίδιό του στη "Dubai International Capital", κατόπιν διαφωνιών με τον συνέταιρό του για το μέλλον της ομάδας. Ο Χικς μπλόκαρε την αγοραπωλησία, παραδέχθηκε, όμως, ότι η συνεργασία των δυο τους ήταν "αδύνατη". Οταν λίγο αργότερα οι δυο τους τα βρήκαν, ήταν για να πολεμήσουν έναν κοινό αντίπαλο, τον... Ράφα Μπενίτεθ.
Συνθήματα υπέρ Μπενίτεθ και κατά Χικς-Τζιλέτ


Ο Απρίλιος των περιορισμών
Από το 2009 οι δύο Αμερικανοί είχαν αρχίσει τις περικοπές στα φιλόδοξα σχέδιά τους. Πρώτα έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με περικοπές στο μεταγραφικό μπάτζετ, εν συνεχεία υποβαθμίστηκε το πλάνο του γηπέδου στο Στάνλεϊ Παρκ και το νέο δεν θύμιζε σε τίποτα το επιβλητικό παλιό (μέχρι που ακυρώθηκαν όλα τα σχέδια) και τέλος άρχισαν οι προβληματισμοί σχετικά με τα δάνεια. Η "RBS" είχε αναγκάσει τον Χικς να αποπληρώσει ένα μέρος του δανείου την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο ακόμα κι έτσι τα χρέη ήταν τεράστια.
Τον Απρίλιο του 2010 έληξε η προθεσμία αποπληρωμής των χρεών προς την "RBS". Χρήματα δεν υπήρχαν, αγοραστής δεν υπήρχε και μοναδική μέθοδος επιβίωσης ήταν η αναχρηματοδότηση από κάποιον πιστωτικό οργανισμό, είτε την ίδια την "RBS". Η λύση που δόθηκε ήταν μια παράταση χρόνου για έξι μήνες, με όρους που θα οδηγούσαν το σύλλογο στην πώληση μια ώρα αρχύτερα. Ο πρόεδρος της "British Airways" και γνωστός φίλος της Τσέλσι, Μάρτιν Μπρόουτον, αναλάμβανε πρόεδρος της Λίβερπουλ για να προωθήσει τις διαδικασίες και εγκαινιάστηκε συνεργασία με την "Barclays Capital" για να επιβλέψει την πώληση.
Οι μεγαλομέτοχοι έχασαν τη δύναμή τους στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, αφού στην αντίπερα όχθη υπήρχε πλέον ο πρόεδρος Μπρόουτον, ο διευθυντής Κρίστιαν Πέρσλου, και ο εμπορικός διευθυντής Ιαν Εϊρ. Με τις τρεις ψήφους τους έναντι δύο των ιδιοκτητών ήταν σε θέση να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα του Χικς και του Τζιλέτ να εξασφαλίσουν νέο δάνειο, ώστε να αποπληρώσουν το παλιό, αυξάνοντας ως εκ τούτου τα χρέη του συλλόγου.
Αυτό συνέβη τον Ιούνιο, όταν ο Χικς, ο ενεργός εκ των ιδιοκτητών, είχε βρει έναν οργανισμό που θα του παρείχε δάνειο ορισμένου χρόνου ώστε να βγει προσωρινά από το τέλμα, εν όψει και της προθεσμίας αποπληρωμής που είχε μεταφερθεί για τον Οκτώβριο. Η πρόταση δεν πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου με ψήφους 2 υπέρ και 3 κατά και πλέον έγινε φανερό κι εμπράκτως προς τους Αμερικανούς ότι μονόδρομος ήταν η πώληση και όχι το νέο δάνειο.
Ο Τζιλέτ εκτός παιχνιδιού
Την ώρα όλων αυτών των διεργασιών, ένας εκ των πρωταγωνιστών της κατάστασης, ο Τζορτζ Τζιλέτ, πέρναγε στο περιθώριο. Ο Αμερικανός είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα ελέω οικονομικής κρίσης και όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσε να διασώσει τις επιχειρήσεις του, αρκετές εξ αυτών αθλητικές ομάδες.
Το 2008 είχε αναγκαστεί να πάρει δάνειο ύψους 88.000.000 ευρώ από την αμερικανική "Mill Financial", παράρτημα του ομίλου "Springfield Financial Co.", ώστε να συνεισφέρει στη μείωση των τότε χρεών προς την "RBS". Για να εξασφαλίσει αυτό το μεγάλο ποσό έβαλε ως εγγύηση τις μετοχές του στη Λίβερπουλ. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς πέτυχε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι η "Mill Financial" ζήτησε την αποπληρωμή του δανείου, με τον Τζιλέτ να μην είναι σε θέση να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα.
Με τις εξελίξεις να τρέχουν, οι μετοχές του επιχειρηματία από το Κολοράντο κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ανενεργές. Ο Χικς προχώρησε σε διάφορες συναντήσεις με αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η "FBR Capital Markets", με στόχο να εξασφαλίσει τα χρήματα για να εξαγοράσει το δάνειο του Τζιλέτ, να αναλάβει τις μετοχές του (όπως επιθυμούσε να κάνει και το 2008, όταν οι δύο Αμερικανοί είχαν έρθει σε ρήξη) και ει δυνατόν να δανειστεί και χρήματα για την αποπληρωμή της "RBS".
Ο Τζιλέτ, από την πλευρά του, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει εκ νέου παράταση χρόνου, από τη στιγμή που η "Mill Financial" δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά στη Λίβερπουλ και το μόνο που επιθυμεί είναι να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε στον Αμερικανό.
Η τελευταία ελπίδα του Χικς
Μετά από ένα καλοκαίρι με αβάσιμα σενάρια αγοραστών από την Κίνα και τη Συρία που προσέφεραν τα απαραίτητα... 15 λεπτά δημοσιότητας στους πρωταγωνιστές τους λόγω της παγκόσμιας αναπαραγωγής από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Χικς, με την έγκριση του Τζιλέτ, αναζητούσε τη γνωστή, δοκιμασμένη και πετυχημένη λύση της αναχρηματοδότησης. Δανείστηκε χρήματα το 2007 για να αγοράσει τη Λίβερπουλ, δανείστηκε χρήματα το 2008 για να μειώσει τις οφειλές, δανείστηκε χρήματα το 2009 για να μειώσει εκ νέου τις οφειλές και επιχείρησε να δανειστεί χρήματα το 2010 με τον ίδιο σκοπό.

Οι... ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ
Το δέντρο των ιδιοκτητών της Λίβερπουλ αποτελείται από τέσσερις... KOP και εδρεύει σε Ντάλας, Ντέλαγουερ, Νησιά Κέιμαν και Αγγλία.
"Kop Investment LLC": Η μητρική εταιρία όλων, με γραφεία στο Ντάλας του Τέξας (από όπου κατάγεται ο Τομ Χικς), αλλά καταχωρημένη στην πολιτεία του Ντέλαγουερ, λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων.
κατέχει την:
"Kop Football (Cayman) Ltd": Εδρεύει στο Τζορτζ Τάουν, του φορολογικού παραδείσου των Νησιών Κέιμαν και συστήθηκε από τους Χικς και Τζιλέτ για να αποφύγουν περαιτέρω έξοδα από επιβαρυντικές φορολογίες.
κατέχει την:
"Kop Football (Holdings) Ltd (6032200)": Η πρώτη μητρική εταιρία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και στην οποία πρακτικά ανήκει η Λίβερπουλ.
κατέχει την:
"Kop Football Ltd (6032198)": Η εταιρία που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά της Λίβερπουλ από τους Χικς και Τζιλέτ.
κατέχει την:
"Liverpool Football Club & Athletic Grounds Ltd (35668)": Η... Liverpool FC.
Το πρόβλημα ήταν ότι η πιστωτική φερεγγυότητά του είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα από τις πρότερες ενέργειές του όλο αυτό το διάστημα, με συνέπεια να μην μπορεί να βρει οργανισμό να του διαθέσει το ποσό που απαιτούσε η "RBS" τον Οκτώβριο. Κάθε ταξίδι του στην Αγγλία συνοδευόταν από... παρακολούθηση των εγχωρίων ΜΜΕ στις επισκέψεις του σε τράπεζες. Καμία δεν συμφώνησε στη χορήγηση νέου δανείου και η έσχατη λύση ήταν να στραφεί προς το οικείο περιβάλλον του ώστε να ζητήσει βοήθεια.
Ο Χικς συνδέεται φιλικά με τον Στιβ Σβάρτσμαν, πρόεδρο μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιριών ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο, την "Blackstone", της οποίας ο εταιρικός βραχίονας "GSO Capital Partners", είναι μία εταιρία αναδιάρθρωσης χρεών και ασχολείται με προβληματικές επιχειρήσεις. Ο Χικς απευθύνθηκε στον Σβάρτσμαν ζητώντας δάνειο μέσω της "GSO", ώστε να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Λίβερπουλ. Το δάνειο θα ήταν της τάξης των 330.000.000 ευρώ και θα τον κρατούσε στο προσκήνιο των "κόκκινων" για ακόμη δύο χρόνια, αυξάνοντας το χρονικό περιθώριο εξεύρεσης αγοραστή.
Στη συνάντηση με τους ιθύνοντες της "Blackstone" και της "GSO", εκτός του Χικς, φέρονται να παρευρέθησαν και οι Μπρόουτον, Πέρσλου και Εϊρ (καθώς και ο εκτός διοικητικού συμβουλίου οικονομικός διευθυντής Φίλιπ Νις), οι οποίοι εξ αρχής ήταν αρνητικά διακείμενοι σε ενδεχόμενο νέου δανεισμού του συλλόγου. Οταν η είδηση έγινε γνωστή μέσω αποκάλυψης της εβδομαδιαίας αγγλικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας "News of the World", οι φίλοι της Λίβερπουλ έστειλαν χιλιάδες e-mail προς την "Blackstone" και την "GSO" πιέζοντας να μην δώσουν στον Χικς παράταση ζωής στο "τιμόνι" του συλλόγου.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επισήμως από την "Blackstone" ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί δάνειο στον Χικς. Η εταιρία παραδέχθηκε ότι υπήρξε επαφή τον Αύγουστο και ως αιτία της άρνησης προτάχθηκε το επιχειρηματικό συμφέρον. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε εξαιτίας των πιέσεων των φιλάθλων της Λίβερπουλ, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο...

Ο δρόμος προς την 11η Οκτωβρίου

Η στάση των φιλάθλων
Ο σύνδεσμος "Πνεύμα του Σάνκλι" είχε υποδεχθεί την είδηση της άρνησης από την "Blackstone" να χρηματοδοτήσει τον Χικς με μεγάλη ικανοποίηση, καλώντας τον κόσμο σε διήμερη διαμαρτυρία στα ματς με Σάντερλαντ και Μπλάκπουλ, εναντίον των ιδιοκτητών και των πιστωτικών ιδρυμάτων που τους δάνεισαν χρήματα.
"Θα θέλαμε όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλαθλοι να κοινοποιήσουν τα αισθήματά τους προς τους ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Σάντερλαντ, χρησιμοποιώντας πανό, σημαίες και τραγούδια. Μετά το ματς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σκοπεύουμε να προβούμε σε καθιστική διαμαρτυρία. Ασχέτως με το που κάθεστε, παραμείνατε στο γήπεδο και κάντε γνωστή τη γνώμη σας. Συγκεντρωθείτε μπροστά στην κερκίδα που βρίσκεστε, με τις σημαίες και τα πανό και κάντε τις φωνές σας να ακουστούν".
"Για να εκμεταλλευθούμε αυτήν τη διαμαρτυρία και για να αυξήσουμε την πίεση στους ιδιοκτήτες, προτείνουμε μία ημέρα δράσης και στο παιχνίδι κόντρα στην Μπλάκπουλ. Θα αρχίσουμε αυτήν τη μέρα με πορεία για να εκφράσουμε την οργή μας προς τους ιδιοκτήτες και τους υπευθύνους γι’ αυτήν την κατάσταση. Θα είναι επίσης μία ευκαιρία να δείξουμε τη στήριξή μας σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, αγνή συμμετοχή φιλάθλων στο πως διοικείται η Λίβερπουλ".
Ο σύνδεσμος φιλάθλων "KopFaithful" πραγματοποίησε μία τεράστια καμπάνια εναντίον της "RBS" και των υπολοίπων οργανισμών που σκέφτονται να βοηθήσουν τους Χικς και Τζιλέτ να παραμείνουν στον σύλλογο.
Μόλις έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Λίβερπουλ, Μάρτιν Μπρόουτον ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζητά νέο δανεισμό, ένας εκπρόσωπος του συνδέσμου δήλωσε: "Είμαστε χαρούμενοι από τα τελευταία νέα, αλλά υπενθυμίζουμε σε κάθε φίλο της Λίβερπουλ ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει μέχρι οι Αμερικανοί να φύγουν από τον σύλλογό μας. Θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε σε οποιονδήποτε μιλάει ο Χικς, ότι εάν στηρίξουν την προσπάθειά του να κρατηθεί στο σύλλογό μας και να επεκτείνει το καταστροφικό καθεστώς του, τότε θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις από εκατομμύρια εξαγριωμένους φίλους της Λίβερπουλ. Το νυν συμβούλιο στο ‘Ανφιλντ’ ξεκαθάρισε την αντίθεσή του στη σκέψη αναχρηματοδότησης, επειδή πιστεύουν ότι δεν θα είναι καλό για το μέλλον της ομάδας και ελπίζουμε ότι καμία τράπεζα δεν θα δανείσει χρήματα στους Αμερικανούς, όταν ο κόσμος του συλλόγου τους λέει να μην το κάνουν".
Το σήμερα είναι δυσοίωνο για τη Λίβερπουλ. Το δάνειο των 279.300.000 ευρώ από "RBS" και "Wells Fargo" τρέχει. Η τελευταία, η οποία συγχωνεύτηκε με την αμερικανική τράπεζα "Wachovia" η οποία είχε δανείσει στους "κόκκινους", επέβαλε ήδη πρόστιμο 23.500.000 ευρώ για καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών. Τα συνολικά χρέη προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 332.300.000 ευρώ μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις, ένα ποσό που θα προσπαθήσει να καλύψει ο Χικς μέσω νέου δανείου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, αλλά ακόμα κι αν συμβεί, θα βρει απέναντί του το διοικητικό συμβούλιο της Λίβερπουλ.

Ο ίδιος ο Χικς αμφισβητεί τη νομιμότητα της στάσης των τριών μελών που αντιτίθενται σε κάθε πρόταση δανεισμού. Αν και οι Μπρόουτον, Πέρσλοου (πρώην τραπεζικός) και Εϊρ απευθύνθηκαν στο δικηγορικό γραφείο "Slaughter & May" για νομικές συμβουλές σχετικά με τις δικαιοδοσίες τους, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν μπορούν να εμποδίσουν τους ιδιοκτήτες. Βάσει εταιρικού νόμου, οι διευθυντές ενεργούν προς το καλύτερο συμφέρον των μετόχων, εν προκειμένω των Χικς και Τζιλέτ, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να τους παρακάμψουν εάν πρόκειται για το συμφέρον της εταιρίας. Εκεί έγκειται η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που θα μπορούσε να πάρει νομική υπόσταση εφόσον η "Blackstone" αποφάσιζε να δανείσει στον Χικς και αντιδρούσε το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο μειοψηφούν οι ιδιοκτήτες.
Το εξωφρενικό ποσό που απαιτούν οι Αμερικανοί για να πουλήσουν τις μετοχές τους φτάνει τα 705.000.000 ευρώ. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται τα 349.500.000 ευρώ που κατέβαλαν (μέσω δανείων) οι ίδιοι για την αγορά του συλλόγου, τα συνολικά χρέη της Λίβερπουλ και περίπου 60.000.000 ευρώ κέρδος για τον καθένα. Οπως γίνεται κατανοητό, το ποσό αυτό έστω και για μία επιχείρηση με τεράστια έσοδα, καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε επιχειρηματική προσέγγιση κι έτσι το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι η 6η Οκτωβρίου αρχικά και η 11η αργότερα να βρει τόσο τον Χικς με το πλάνο της αναχρηματοδότησης, όσο και το συμβούλιο με το σχέδιο πώλησης, άπραγους.
Μετά την 11η Οκτωβρίου, τι;
Οταν το Big Ben σημάνει την ώρα της κρίσης, η "RBS" θα αποκτήσει την κυριότητα των μετοχών της Λίβερπουλ, ήτοι τη... Λίβερπουλ. Η τράπεζα, η οποία σε ποσοστό 70% ανήκει στον βρετανικό λαό και που πέρυσι ανακοίνωσε λειτουργικές απώλειες ύψους 7.295.000.000 ευρώ, από τη μία δεν είναι σε θέση να διαλύσει τον σύλλογο λόγω των αντιδράσεων από τους πελάτες της που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά ούτε δύναται να αναλάβει τις τύχες της ομάδας που οικονομικά αποτελεί μία "μαύρη τρύπα".
Ηδη το κοινό της Λίβερπουλ είχε προειδοποιήσει την "RBS" να μην βοηθήσει τον Χικς με νέο δανεισμό, αλλά και να μην δώσει νέα παράταση, διότι θα κινηθεί μαζικά σε μποϊκοτάζ εναντίον της (και εναντίον των υπολοίπων τραπεζών που θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς). Παρ’ όλα αυτά, το μοναδικό εφικτό σενάριο είναι αυτό που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο, με ορισμένες παραλλαγές. Η "RBS" να δώσει νέα χρονική παράταση στους Αμερικανούς ιδιοκτήτες και τους ανθρώπους που η ίδια έχει τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου για την εύρεση νέου ιδιοκτήτη και συνάμα να επιβάλλει νέους όρους που θα περιορίζουν ακόμη περισσότερο τους Χικς και Τζιλέτ.
Το ρίσκο της ανάληψης της ομάδας είναι τεράστιο και έστω και μακροπρόθεσμα θα φέρει τον κόσμο εναντίον της τράπεζας, μετά από μία σειρά κακών αποτελεσμάτων και μη μεταγραφικής δραστηριοποίησης και από τη στιγμή που οι δύο Αμερικανοί δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν εντός προθεσμίας το δάνειο, η παράταση αποτελεί μονόδρομο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Πηγη:contra.gr

2009: Πορεία διαμαρτυρίας πριν το ματς με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Διαβάστε το πρώτο μέρος εδω : http://trelogaidouri.blogspot.com/2010/09/blog-post_6411.html



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: