Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Dancing with... your heart!


Λίγο πριν από την... αποκαλυπτική μας έξοδο στην παραλία αναζητάμε εκείνο τον τρόπο εκγύμνασης που μας ταιριάζει καλύτερα. Ο χορός αυτοάμυνας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης, που συνδυάζει την κίνηση με την αποφόρτιση του μυαλού και της ψυχής και απευθύνεται σε όλους χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό...

Η αξία του χορού και οι θετικές επιρροές του στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ατόμου έχουν αναγνωριστεί και αξιοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι η τέχνη του χορού έχει θεία καταγωγή. Ηξεραν επίσης ότι εκτός από την αισθητική απόλαυση είναι και η καλύτερη γυμναστική για το σώμα. Στην αρχαία Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες της μακρινής Ανατολής ο χορός και η χοροθεραπεία ενσωματώθηκε στις θρησκείες και όχι μόνο.

Ο χορός αυτοάμυνας είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενδυνάμωσης του σώματος. Συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία και προσφέρει ενδυνάμωση και εκγύμναση του σώματος με ήπιο τρόπο. Η θετική επιρροή του δεν σταματά στο μυοσκελετικό μας σύστημα: μουσική, ρυθμός, κινήσεις από τις πολεμικές τέχνες και τους χορούς του κόσμου έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο νευρικό, αναπνευστικό και ορμονικό σύστημα του οργανισμού. Οπως εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής» η καθηγήτρια του χορού αυτοάμυνας Ανδρονίκη Φιλιππάτου, πρόκειται για «ψυχοδυναμική γυμναστική με κινήσεις που ακολουθούν τον ρυθμό της μουσικής, κατευθυνόμενες από μέσα προς τα έξω, προκειμένου το κορμί να εκτονώσει τις εντάσεις που κρατά στα εσωτερικά όργανα (στομάχι - έντερο - συκώτι - καρδιά). Δίνουμε έμφαση στο δυνατό πάτημα των ποδιών στη γη, με πείσμα, ώστε να κατέβει η ενέργεια από πάνω προς τα κάτω και να απελευθερώσει τα περιττά βάρη από το κεφάλι, τους πνεύμονες και τον αυχένα».


ΠΑΛΙΟΣ ΟΣΟ ΚΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο χορός αυτοάμυνας είναι εμπνευσμένος από το παραδοσιακό κουνγκ-φου, τον χορό των δερβίσηδων, το τάι-τσι-τσουάν, με εμβόλιμες όμως ασκήσεις της γιόγκα και επιρροές από την ιατρική των Ινδιάνων αλλά και τον Ιπποκράτη. Συνδυάζει την «επαφή» με τον ρυθμό της αναπνοής, τους παλμούς της καρδιάς και τη ροή του αίματος με την ένταση και χαλάρωση των μυών και τις δονήσεις των εσωτερικών οργάνων. Αποτελείται από παλιές, ίσως και ξεχασμένες, κινήσεις που συνδέθηκαν με την επιβίωση και είναι καταγραμμένες στο DNA, αφού τις έκαναν οι πρόγονοί μας: δηλαδή σκάψιμο, ζύμωμα, δίχτυα, ιππασία, κωπηλασία, σπορά, θέρισμα, πάτημα σταφυλιών και πολλές άλλες δραστηριότητες.

- Πώς συνδυάζονται το κουνγκ-φου, ο χορός των δερβίσηδων, το τάι-τσι-τσουάν, οι ασκήσεις της γιόγκα και ο σαμανισμός, η ιατρική των Ινδιάνων αλλά και ο Ιπποκράτης;
Ολα τα παραπάνω έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που στηρίζονται σε πανάρχαιες αλήθειες. Το πιο σημαντικό είναι ότι αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως ολότητα. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι το κοινό για όλα τα παραπάνω. Στην αρχαία Ελλάδα συναντάμε τον χορό σε κάθε θεατρικό δρώμενο. Η Ιπποκρατική Ιατρική επίσης αντιμετώπισε τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική ενότητα και έστρεψε την προσοχή της σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής. Και οι αρχαίοι Κινέζοι στήριζαν τη θεραπευτική τους ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την αντίληψη, την ολιστική αντιμετώπιση των διαταραχών και κυρίως την πρόληψή τους. Η γιόγκα (στάσεις σώματος) και το τάι τσι (συνεχόμενη και αργή κίνηση) είναι επίσης πανάρχαιες τεχνικές κινήσεων των λαών της Ανατολής (Κίνα-Ινδία) για την ενεργοποίηση του οργανισμού. Εδώ η κίνηση είναι αργή και στρογγυλή προσαρμοσμένη στη σπειροειδή εξέλιξη του σύμπαντος. Στους χορούς των Δερβίσηδων-Sufi υπάρχει η μετατόπιση του άξονα του σώματος προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (το σύμβολο του σταυρού) και το στροβίλισμα. Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι θεραπευτικές των Σαμάνων, των σοφών θεραπευτών που γνωρίζουν πολλά μυστικά της φύσης και της ανθρώπινης υπόστασης.

- Χρειάζονται κάποια προσόντα, κάποιες δεξιότητες που πρέπει να έχει όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί;
Ο χορός αυτοάμυνας δεν απαιτεί κανένα προσόν, ούτε καμία προηγούμενη σχέση με τον αθλητισμό. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, από 0 έως 103 χρόνων. Γι’ αυτό είναι ευεργετικός για έγκυες γυναίκες και το κυοφορούμενο μωρό τους. Αρκεί μία ώρα την εβδομάδα. Ενδείκνυται για γονείς και παιδιά, αντισπορτίφ και πολυάσχολους. Βασικά, ο χορός αυτός δεν έχει ως ζητούμενο να μάθει σε εκείνον που τον εφαρμόζει κάτι. Ερχεται να σου θυμίσει την ολότητα της ύπαρξής σου (νους - ψυχή - σώμα) και να επεκτείνει τις φυσικές σου δυνατότητες. Οι μαθητές συνήθως έρχονται αγχωμένοι, εκνευρισμένοι, κουρασμένοι, πιασμένοι και μουδιασμένοι από την πολύωρη καθιστική εργασία με πυρετό ή με πονοκέφαλο και στο τέλος του μαθήματος τα μάτια τους λάμπουν, το κορμί έχει χαλαρώσει, το αίμα και το οξυγόνο έχει φτάσει μέχρι τα ακροδάχτυλα και η χαρά δίνει χρώμα στα μάγουλα. Ουσιαστικά επιτυγχάνουμε τη μεταμόρφωση προς την κατεύθυνση της υγείας.

- Πώς ακριβώς γυμνάζει ο χορός αυτοάμυνας;
Ζεσταίνει τους μυς και τις αρθρώσεις, ξαλαφρώνει το μυαλό από άχρηστες σκέψεις και νοσογόνες ιδέες, διευρύνει την αναπνοή, δυναμώνει χέρια - πόδια. Βοηθάει στην ισόποση κατανομή του λίπους στο σώμα. Επιπλέον ανακουφίζει την ψυχή μας από το στρες και τον αρνητισμό του περιβάλλοντος.

- Πού μας ωφελεί;
Ο χορός αυτοάμυνας μας βοηθάει να περάσουμε ομαλά από την ακινησία στην κίνηση με φυσικό και ευχάριστο τρόπο. Η κίνηση ξεκινάει μικρή και αργή και στη συνέχεια επεκτείνεται, επιταχύνεται. Επίσης, ενθαρρύνεται η φυσική παρόρμηση κινήσεων άμυνας και επίθεσης για την υπεράσπιση του εαυτού.


DANCING TIPS

1. Σε κάθε μάθημα του χορού αυτοάμυνας δυναμώνουμε χέρια-πόδια έτσι ώστε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας στηριζόμενοι στα πόδια μας.
2. Βοηθάμε την αναπνοή να διαφοροποιείται, να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται και να τροφοδοτεί καλύτερα με οξυγόνο τον οργανισμό.
3. Τα αισθητήρια όργανα και τα άκρα (μάτια, μύτη, αφτιά, ακροδάχτυλα) ενεργοποιούνται, ξεμπλοκάρουν και συνδέονται μεταξύ τους. Τα εσωτερικά όργανα πάλλονται και καθαρίζουν από τις τοξίνες.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share


SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: