Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Η «πράσινη» άσκηση βοηθά την ψυχολογία μας


Ακόμη και πέντε λεπτά άσκησης σε ένα «πράσινο μέρος», όπως το πάρκο, μπορούν να συμβάλουν θετικά στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο συνδυασμός διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο σε ένα χώρο που επικρατεί το «πράσινο», συντελεί σημαντικά στην ευφορία του ανθρώπου.

Η έρευνα ανάμεσα σε 1250 άτομα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Essex, έδειξε ακόμη ότι εκείνοι που είχαν συχνά άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον, παρουσίαζαν παράλληλα και αυξημένα επίπεδο της αυτοεκτίμησής τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science and Technology», αναφέρει ότι από την έκθεση αυτή επηρεάζονται περισσότερο οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι εξασκούν διάφορες δραστηριότητες στην εξοχή, συμπεριλαμβανομένων της ποδηλασίας και της ενασχόλησης με την κηπουρική.

Εντυπωσιακό είναι ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε λεπτών από την έναρξη των δραστηριοτήτων αυτών, ενώ με το πέρασμα του χρόνου ο αντίκτυπός τους μειωνόταν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, η «πράσινη» εξάσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις έντονου στρες ή κατάθλιψης, καθώς αποτελεί ένα πολύ καλό «αγχολυτικό» για τους πάσχοντες.

Τέλος, η μελέτη καταδεικνύει ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο θεαματικά, όταν ο τόπος όπου γυμναζόμαστε ή ασκούμε άλλες ενέργειες περιλαμβάνει και το στοιχείο του νερού (λίμνη, θάλασσα κ.λπ.).


πηγη:zougla
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: