Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Κάθε κινητό και ένα μικρό εργαστήριο



Σε μικρό επιστημονικό εργαστήριο θα μπορούσε να μετατραπεί στο μέλλον κάθε κινητό τηλέφωνο καθώς οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να εκμεταλλεύονται τις λειτουργίες του προκειμένου να κατασκευάσουν ένα απλό αλλά χρήσιμο παγκόσμιο δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

Οι πέντε δισεκατομμύρια συνδέσεις της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως και ο ακόμη μεγαλύτερος αριθμός κινητών τηλεφώνων θα μπορούσαν να συντελέσουν στη δημιουργία ενός εξελιγμένου δικτύου ασύρματων οργάνων, διασκορπισμένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πολλές συσκευές, ειδικά εκείνες των λεγόμενων «έξυπνων» κινητών, διαθέτουν κάμερες και εξελιγμένους αισθητήρες, όπως επιταχυνσιόμετρα και συστήματα εντοπισμού θέσης, που σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό θα μπορούν να λειτουργούν ως συσκευές μέτρησης και εκτίμησης δεδομένων.

Οι ερευνητές Αλισον Γούντραφ και Αλαν Μεϊνγουόρινγκ της Ιntel έχουν ήδη αναπτύξει ένα πρότυπο πρόγραμμα για κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα καταγράφουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και έπειτα θα στέλνουν τις πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων.

Η Ελίζαμπεθ Κόκραν, επίκουρη καθηγήτρια σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ρίβερσαϊντ, δημιούργησε ένα δίκτυο 1.400 ηλεκτρονικών υπολογιστών που ονόμασε «Δίκτυο Καταγραφής Σεισμών» (Quake Catcher Νetwork) το οποίο καταγράφει τις δονήσεις της Γης μέσω των αισθητήρων που βρίσκονται ενσωματωμένοι στους υπολογιστές. Αυτοί είναι συνδεδεμένοι με ένα παγκόσμιο δίκτυο και λειτουργούν ως όργανα άμεσης καταγραφής των σεισμών.

Αν επεκταθεί το δίκτυο, ο κόσμος θα μπορούσε να ειδοποιείται ως και 60 δευτερόλεπτα πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Βέβαια, με αυτές τις τεχνολογίες ανακύπτει πάντα το ζήτημα της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής. Για παράδειγμα, προκειμένου ο χρήστης κινητού να στείλει δεδομένα που αφορούν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα θα πρέπει να αποστείλει και πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία από όπου συνελέγησαν τα στοιχεία.



πηγη:tovima
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: