Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Το γονίδιο της χρεωμένης πιστωτικής



Αν οι πιστωτικές κάρτες σας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», τότε ίσως νιώσετε λίγο καλύτερα όταν θα διαβάσετε ότι για τα χρέη σας ευθύνονται, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τα γονίδιά σας! Ερευνητές από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Εconomics, LSΕ) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το ΜΑΟΑ, που συνδέεται με την εθιστική και παρορμητική συμπεριφορά και το οποίο αυξάνει κατά 16% τις πιθανότητες να χρωστά το άτομο στην πιστωτική κάρτα του. Το γονίδιο ΜΑΟΑ συνδέεται με νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη) οι οποίοι επηρεάζουν τη διάθεση. Το συγκεκριμένο γονίδιο έχει συνδεθεί με την αντικοινωνική και εγκληματική συμπεριφορά στους εφήβους, με την κατάθλιψη και την επιθετικότητα. Τώρα, όπως αποδεικνύεται, το ΜΑΟΑ συνδέεται και με τα χρέη!

Ολοι οι άνθρωποι φέρουν δύο αντίγραφα του γονιδίου ΜΑΟΑ (ένα πατρικής και ένα μητρικής προέλευσης): από αυτά το ένα αντίγραφο μπορεί να είναι «αποτελεσματικό» ενώ το δεύτερο «αναποτελεσματικό» σε ό,τι αφορά τον βαθμό που επιδρά σε νευροδιαβιβαστές οι οποίοι επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου. Οπως προέκυψε από μελέτη των βρετανών και αμερικανών ερευνητών σε 2.500 άτομα ηλικίας 18 ως 26 ετών, όσα εξ αυτών έφεραν ένα αντίγραφο της «αναποτελεσματικής» εκδοχής του γονιδίου εμφάνιζαν αυξημένες κατά 8% πιθανότητες να έχουν χρέη. Στα άτομα με δύο «αναποτελεσματικά» αντίγραφα του ΜΑΟΑ οι πιθανότητες να χρωστούν έφθαναν το 16%.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «LSΕ Research» και ένας από τους βασικούς συντελεστές της ήταν ο Τζέιμς Φάουλερ, συνεργάτης του ελληνικής καταγωγής καθηγητή του Χάρβαρντ Νικόλα Χρηστάκη, μαζί με τον οποίο έχουν συγγράψει το βιβλίο «Συνδεδεμένοι» που κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Οπως σημειώνουν βέβαια οι ερευνητές στη μελέτη τους, το συγκεκριμένο γονίδιο δεν παίζει τον μοναδικό ρόλο σχετικά με το κατά πόσον κάποιος έχει χρέη στην πιστωτική κάρτα του.

Το νέο εύρημα πιθανότατα εγείρει και κοινωνικά ζητήματα, αφού μελλοντικά θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι των τραπεζών να χρησιμοποιούν τη νέα γενετική πληροφορία προκειμένου να αποφασίζουν αν θα δανείζουν σε κάποιον ή θα του παρέχουν πιστωτική κάρτα. Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές προτείνουν να υπάρξει νομοθεσία που θα απαγορεύει κάθε πράξη γενετικής διάκρισης σχετικά με οικονομικά ζητήματα.




πηγη:tovima
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: