Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Τροφές που δεν μας κάνουν κακό



Βρετανική έρευνα ανακηρύσσει «αθώες» μια σειρά τροφές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ύποπτες για σωρεία «αδικημάτων» κατά της υγείας μας, όπως το ποπ κορν και οι μαρμελάδες.

Η βρετανίδα διατροφολόγος Κάθριν Κόλινς, επικεφαλής του Διαιτολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Σεν Τζορτζ του Λονδίνου, έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο το ποπ κορν, το φυστικοβούτυρο, τα ψητά φασόλια σε κονσέρβα, τη μαρμελάδα και μια σειρά από τροφές που θεωρούνται επιβλαβείς. Η «ετυμηγορία» της ήταν σαφής: αθώοι οι «κατηγορούμενοι», μπορείτε να τρώτε άφοβα όλες τις τροφές αυτές. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στον Αμερικανικό Σύνδεσμο Χημικών (Αmerican Chemical Society - ΑCS), φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει κάποια από τα τρόφιμα αυτά «σούπερ-τροφές» για τις ευεργετικές επιδράσεις τους.

Το ποπ κορν, λόγου χάρη, περιέχει τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τον ηλιόσπορο και μας χορταίνει πιο γρήγορα, ενώ βοηθάει στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης του οργανισμού μας. «Οι περισσότεροι αγνοούν ότι το ποπ κορν διαθέτει τόσες θετικές ιδιότητες. Ερευνες απέδειξαν πως οι ουσίες που περιέχει το ποπ κορν μειώνουν τους κινδύνους καρδιοπάθειας και καρκίνου, ενώ μια μικρή ποσότητα 30 γραμ. ισοδυναμεί σε θρεπτικά συστατικά με μια μερίδα μακαρόνια ολικής αλέσεως» λέει η δρ Κόλινς.

Μια άλλη τροφή που απενοχοποιείται είναι το φυστικοβούτυρο, μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φολικού οξέως εναντίον του καρκίνου. Ξηροί καρποί όπως το φυστίκι συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την καρδιά.

Το παραδοσιακό αμερικανικό σνακ δεν ευθύνεται για την πρόσληψη περιττού λίπους, αφού πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι οι άνθρωποι έτρωγαν μικρότερες ποσότητες φαγητού έπειτα από μια φέτα ψωμί αλειμμένη με φυστικοβούτυρο.

Τα ψητά φασόλια σε κονσέρβα αποδεικνύονται επίσης ένας πραγματικός δυναμίτης πρωτεϊνών, φυτικών ινών και σιδήρου, ουσίες που προστατεύουν τα οστά, ενώ η εξίσου «ύποπτη» μαρμελάδα περιέχει πηκτίνη, την ουσία που την κάνει να «δένει» και η οποία θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζει τη δημιουργία όγκων.

Τ οτυρί τσένταρ είναι πλούσιο σε φώσφορο για γερά δόντια και οστά και ψευδάργυρο που συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας. Η σοκολάτα που αλείφεται επάνω σε ψωμί, τύπου «Μερέντα», το αγαπημένο σνακ των παιδιών, περιέχει λεκιθίνη, μια ισχυρή πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου.

«Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο εξισορροπούν την πίεση του αίματος και τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνη Ε υπέρ της τόνωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος» λέει η διαιτολόγος Σόνια Κάκαρ. Προειδοποιεί πάντως ότι «η κρέμα κακάο περιέχει εξίσου μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λίπους», οπότε, όπως ισχύει για πολλά πράγματα στη ζωή, «ουκ εν τω πολλώ το ευ».


πηγη:tovima
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share



SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: