Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Το παιδί μου ή ο άνδρας μου;


Αποκτήσαμε παιδιά. Τα παιδιά είναι χαρά σε ένα σπίτι. Ή μήπως όχι μόνο; Όλες λίγο-πολύ οι μητέρες ξέρουν -αν και δεν το παραδέχονται πάντα ανοιχτά- ότι τα παιδιά μπαίνουν ανάμεσα σε εκείνες και τους συζύγους τους. Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με αριθμούς αυτή τη διάχυτη εντύπωση. Όπως διαπιστώθηκε, το 90% των ζευγαριών βιώνει μείωση της ικανοποίησης που παίρνει από το γάμο του, μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού.

Η έρευνα, που διήρκεσε οκτώ χρόνια και μελέτησε προσεκτικά την εξέλιξη της ζωής 218 ζευγαριών, διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντένβερ στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Σκοτ Στάνλεϊ, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Personality and Social Psychology», σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά εμφανίζουν επίσης μειωμένη ποιότητα γάμου με το πέρασμα του χρόνου, όμως η απόκτηση παιδιού επιταχύνει την επιδείνωση της κατάστασης αυτής, ειδικά κατά την περίοδο προσαρμογής αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

Μια άλλη μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος 13.000 μαμάδες, είχε διαπιστώσει πως στην εποχή μας οι γονείς είναι γενικά πιο αγχωμένοι και καταθλιπτικοί από όσους δεν έχουν παιδιά. Μια εξήγηση, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι οι σύγχρονοι γονείς δεν έχουν την ίδια βοήθεια από την οικογένειά τους για την ανατροφή των παιδιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα ζευγάρια που συζούν για καιρό μαζί πριν παντρευτούν, βιώνουν περισσότερα προβλήματα μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, εν συγκρίσει με όσα ζουν ξεχωριστά πριν από το γάμο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ζευγάρια -κυρίως με υψηλότερο μέσο εισόδημα, που είναι για περισσότερο καιρό παντρεμένα- που δηλώνουν ότι η σχέση τους έγινε καλύτερη και πιο δυνατή μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Η έρευνα διευκρινίζει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ευτυχίας στη ζωή και ότι, όσο και αν τα παιδιά αφαιρούν ένα μέρος από την ικανοποίηση του γάμου, προσφέρουν μια ολόκληρη γκάμα άλλων ικανοποιήσεων μέσα στην οικογένεια.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: