Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Στην Αρχαία Ελλάδα οι ρίζες της Γιορτής της Μητέρας


Κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η γιορτή της μητέρας, που καθιερώθηκε τον προηγούμενο αιώνα, ενώ οι ρίζες της εντοπίζονται στην Αρχαία Ελλάδα.

Η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν μία γιορτή ανοιξιάτικη, αφιερωμένη στη θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων, την οποία διαδέχθηκε μία άλλη γιορτή, αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, θεά της γονιμότητας, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία, αλλά και όλων των θεών της αρχαίας Ελλάδας.

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συναντάμε τη γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη που γινόταν κάθε Μάρτη.

Στην Αγγλία του 15ου-16ου αιώνα, κάνει την εμφάνισή της μία νέα εκδοχή της γιορτής, «Mothering Sunday», που γιορτάζεται την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, προς τιμή όλων των μητέρων της χώρας.

Την ημέρα αυτή, ακόμα και οι υπηρέτες έπαιρναν μία μέρα άδεια, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε να είναι κοντά στις μητέρες τους.

Με την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή μεταβλήθηκε σε γιορτή προς τιμήν της «Μητέρας Εκκλησίας», αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν, όπως ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα τη μητέρα και την Εκκλησία.

Ο παγκόσμιος εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας στις μέρες μας οφείλεται στην Αμερικανίδα Ana Jarvis, από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία, από το 1907, ανέλαβε εκστρατεία για την καθιέρωση μιας επίσημης γιορτής της μητέρας, θέλοντας η ίδια να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών, μετά τη λήξη του Εμφυλίου.

Οι αγώνες της δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο καθιέρωσε τη Γιορτή της Μητέρας ως επίσημη εθνική εορτή των ΗΠΑ, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αργότερα, ο εορτασμός επικράτησε διεθνώς.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Υπαπαντής. Τη δεκαετία του ‘60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.



Πηγη:zougla

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: