Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η καθιστική ζωή των παιδιών ως επιδημία


Τελικά, τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι τα μόνα που κάνουν καθιστική ζωή, βάσει έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 70.000 εφήβων από 34 χώρες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κατά την Ρεγγίνα Γκουτχολντ, στέλεχος του ΠΟΥ, «από την Αργεντινή μέχρι τη Ζάμπια, τα περισσότερα παιδιά δεν αθλούνται επαρκώς, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο κάνει καθιστική ζωή».

Και ενώ η φράση «Τρίτος Κόσμος» μπορεί να φέρνει στον νου μας εικόνες διαδρομών με τα πόδια για το σχολείο και βαριά σωματική εργασία για τα παιδιά, η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Pediatrics» δεν αναδεικνύει κάτι τέτοιο. «Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης, δεν εντοπίσαμε διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων κρατών. Η διαβίωση σε μια φτωχή χώρα δεν συνεπάγεται απαραιτήτως περισσότερη σωματική κινητικότητα για τα παιδιά» σημειώνει η ερευνήτρια.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 72.845 παιδιών 13-15 ετών από τη Βόρεια, Νότια Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Τα παιδιά είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια την περίοδο 2003-2007. Οι ερευνητές καθόρισαν την επαρκή σωματική δραστηριοποίηση σε τουλάχιστον μία ώρα γυμναστικής (εκτός μαθήματος εκγύμνασης), τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τα παιδιά που έβλεπαν τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση, έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή συνομιλούσαν με φίλους (εκτός του χρόνου του σχολείου ή των σχολικών μαθημάτων) θεωρήθηκε ότι έκαναν καθιστική ζωή.

Το ένα τέταρτο των αγοριών και το 15% των κοριτσιών αθλούνταν επαρκώς, ενώ το ένα τέταρτο των αγοριών και το 30% των κοριτσιών έκαναν καθιστική ζωή και δεν ασκούνταν αρκετά. Σε κάθε χώρα, εκτός της Ζάμπιας, τα κορίτσια ήταν λιγότερο δραστήρια από τα αγόρια. Σε περισσότερες από τις μισές χώρες, λιγότερο από το ένα τέταρτο των αγοριών αθλείτο επαρκώς. Η Ουρουγουάη είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά δραστήριων αγοριών (42%), ενώ η Ζάμπια είχε τα χαμηλότερα (8%). Τα κορίτσια στην Ινδία ήταν πιο δραστήρια (37%) ενώ τα κορίτσια στην Αίγυπτο έκαναν ελάχιστη σωματική άσκηση, με μόνο το 4% να αθλείται επαρκώς.

Λιγότερο καθιστική ζωή κάνουν τα παιδιά στη Μυανμάρ, με το 13% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών να θεωρείται ότι τεμπελιάζουν. Τα έθνη με την πλέον καθιστική ζωή ήταν η Σάντα Λουτσία και τα Νησιά Κέιμαν, όπου το 58% των αγοριών και το 64% των κοριτσιών περνούν τουλάχιστον τρεις ώρες κάνοντας κάποια καθιστική δραστηριότητα. Ενώ η έρευνα δεν μελέτησε τους λόγους πίσω από την έλλειψη σωματικής δραστηριοποίησης σε πολλά έθνη, οι ερευνητές εικάζουν ότι η αστικοποίηση είναι ένας παράγοντας, όπως επίσης η παγκοσμιοποίηση της τηλεόρασης και των αυτοκινήτων.

Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει στη δραστηριοποίηση των παιδιών μέσω του μαθήματος της γυμναστικής και της επιμόρφωσης για τη σημασία της άθλησης. Οι ποδηλατόδρομοι, οι πεζόδρομοι και άλλες αλλαγές που προάγουν το περπάτημα και την ποδηλασία, από και προς το σχολείο, ενδεχομένως, να συμβάλλουν στην επιπλέον ενεργοποίηση των παιδιών.

Πηγή: Reuters Health
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: