Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Όσο πιο πολλά τα φαγητά στο τραπέζι τόσο πιο πολύ τρώμε

Όσο πιο πολλά τα φαγητά στο τραπέζι τόσο πιο πολύ τρώμεΗ ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε εξαρτάται από την ποσότητα των τροφίμων που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι και μας ‘’βάζουν σε πειρασμό’’ σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι τρώνε πρόχειρα στον πάγκο της κουζίνας και όχι στο τραπέζι προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, υποστηρίζει η μελέτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας με επικεφαλής τον Brian Wansink από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Cornell θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια αποτελεσματική στρατηγική για τα υπέρβαρα άτομα που θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες που παίρνουν από τη διατροφή τους.

«Πολύ απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση στην οποία ισχύει η αρχή "ό, τι δεν είναι μπροστά στα μάτια μας, δεν είναι και στο μυαλό μας"», εξήγησε ο Brian Wansink. «Όταν κρατήσαμε τα πιάτα μακριά από το τραπέζι, παρατηρήσαμε ότι οι γυναίκες κατανάλωσαν 20 % λιγότερες θερμίδες. Πιο εντυπωσιακή ήταν η διαφορά για τους άνδρες, που πήραν 29 % λιγότερες θερμίδες».

Προφανώς αφήνοντας λιγότερα πιάτα με τρόφιμα στο τραπέζι μειωνόταν ο αριθμός των φορών που κάθε άτομο έμπαινε στη διαδικασία να ξαναγεμίσει το πιάτο του.

«Η ίδια στρατηγική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων», σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Αν δηλαδή είναι σε κοινή θέα στην κουζίνα φρούτα και λαχανικά τοποθετημένα π.χ. σε μια πιατέλα πάνω στο τραπέζι, είναι πολύ πιο πιθανό να τα επιλέξετε, αντί για ένα κομμάτι κέικ που έχετε φροντίσει να βρίσκεται κρυμμένο στο ψυγείο».

Η κουζίνα, η τραπεζαρία και γενικότερα η διαμόρφωση του περιβάλλοντος όπου παίρνουμε το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο μας και ακόμη το μέγεθος του πιάτου, το μέγεθος της μερίδας και άλλες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που προσδιορίζουν τι, πότε και πόσο τρώμε βρίσκονται στο επίκεντρο της ερευνητικής δράσης του Brian Wansink. Ο Wansink είναι ο συγγραφέας του βιβλίου ‘’Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think’’ (‘’Απρόσεκτο Φαγητό: Γιατί τρώμε περισσότερο από όσο νομίζουμε’’), που κυκλοφόρησε το 2006.

Τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Anaheim της Καλιφόρνια.
Πηγη:cosmo.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: