Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Το στρες στη δουλειά είναι ολέθριο για τις γυναίκες

Το στρες στη δουλειά είναι ολέθριο για τις γυναίκεςΤο στρες στη δουλειά είναι ολέθριο για τις νεαρές γυναίκες. Μία νέα μελέτη, σε χιλιάδες εθελόντριες, αποκαλύπτει πως στις ηλικίες κάτω των 50 ετών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας – κάτι που δεν ισχύει για τις 50άρες και τις 60άρες, στις οποίες ως φαίνεται άλλοι είναι οι παράγοντες που παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο.

Το ότι το εργασιακό στρες πληγώνει την καρδιά είναι καλά τεκμηριωμένο για τους άντρες, αλλά οι έως τώρα μελέτες για τις επιπτώσεις του στις εργαζόμενες ήταν περιορισμένες.

Στην παρούσα μελέτη, Δανοί επιστήμονες επιστράτευσαν περισσότερες από 12.000 γυναίκες, ηλικίας 45 ετών καιάνω, τις οποίες ρωτούσαν συστηματικά για τις συνθήκες εργασίας και το στρες τους.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Glostrup, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας και την ποιότητα ζωής των εθελοντριών επί 15 χρόνια (έως το 2008).

Στο μεσοδιάστημα, 580 εθελόντριες παρουσίασαν ισχαιμική καρδιοπάθεια, με 369 από αυτές να αναπτύσσουν στηθάγχη και 138 να παθαίνουν έμφραγμα.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την καρδιοπάθεια των εθελοντριών (μεταξύ αυτών το κάπνισμα και τον διαβήτη), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες βίωναν «ιδιαίτερα έντονο» εργασιακό στρες είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους εργαζόμενες οι οποίες ήταν πολύ πιο χαλαρές στη δουλειά.

Όταν, όμως, ανέλυσαν τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, διαπίστωσαν ότι οι 40άρες εργαζόμενες ήταν αυτές που ουσιαστικά πλήττονταν από το εργασιακό στρες, ενώ οι 50άρες και οι 60άρες έμεναν πρακτικά αλώβητες.

Το εύρημα αυτό συμφωνεί με προγενέστερα, που είχαν παρατηρηθεί κυρίως σε άντρες εργαζόμενους.

Οι ειδικοί συνιστούν στις εργαζόμενες που νιώθουν να πνίγονται από το εργασιακό στρες αφ’ ενός να μιλούν γι’ αυτό με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους τους, αφ’ ετέρου να προσπαθούν να το διαχειρίζονται όσο πιο ψύχραιμα και με θετικό τρόπο μπορούν.

Καλό θα ήταν επίσης να είναι κατά το δυνατόν πιο δραστήριες, διότι απλές δραστηριότητες (όπως λίγο περπάτημα πριν από τη δουλειά), έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν το στρες – και βεβαίως ωφελούν την καρδιά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Occupational and Environmental Medicine».
Πηγη:madata.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: