Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Οι γονείς δεν πιστεύουν πως τα παιδιά τους κάνουν σεξ


Έρευνα λέει πως οι περισσότερες μαμάδες και μπαμπάδες δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως πολλοί γονείς πιστεύουν πως τα δικά τους παιδιά δεν ενδιαφέρονται για το σεξ, όμως ενδιαφέρονται τα παιδιά όλων των άλλων.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι γονείς με τους οποίους μίλησαν δυσκολεύονταν πάρα πολύ να σκεφτούν τα παιδιά τους ως όντα με σεξουαλικές επιθυμίες, όμως, παράλληλα, θεωρούν πως οι συνομήλικοί τους είναι σεξουαλικά ενεργοί ακόμα και επικίνδυνοι για σεξουαλικές επιθέσεις.

Αυτοί οι απογοητευμένοι γονείς εκ των πραγμάτων κάνουν λάθος, καθώς υπήρξαν 435.436 γεννήσεις παιδιών από νέους 15-19 ετών το 2006 και 6.396 απ’ αυτούς ήταν 10 -14 ετών. Αυτή η «διπλή» σκέψη των γονιών για το σεξ στους εφήβους έχει τις συνέπειές της. Θεωρώντας τα παιδιά τους «Παναγίες», οι γονείς μεταθέτουν την ευθύνη για πιθανή σεξουαλική δραστηριότητα σε άλλους. Αν η κορούλα τους μείνει έγκυος, ο μπαμπάς κι η μαμά ίσως πουν πως την παρέσυραν άλλοι σύμφωνα με αυτό τον τρόπο σκέψης.

Οι ερευνητές μίλησαν με 47 γονείς εφήβων, 6 από τους οποίους ήταν πατέρες. Οι συνεντεύξεις, που κράτησαν από 1 έως 2,5 ώρες, περιλάμβαναν ερωτήσεις για τα πιστεύω και τις εμπειρίες των γονέων σχετικά με το σεξ στην εφηβεία. Οι ερωτήσεις για τη σεξουαλικότητα επικεντρώνονταν σε αυτό που οι γονείς διδάσκουν στα παιδιά τους για το σεξ και τη δυναμική αυτών των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων: γιατί οι γονείς λένε όσα λένε, πώς αισθάνονται όταν μιλούν στους έφηβους για το σεξ και τι πιστεύουν για την εφηβική σεξουαλικότητα.

Σχεδόν όλοι οι γονείς χαρακτήριζαν τα παιδιά τους ως νέα, ανώριμα και αφελή.

Για παράδειγμα, μια μητέρα 52 ετών έκανε το εξής σχόλιο για τη 16χρονη κόρη της: «Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι πως είναι μάλλον κάπως πιο ανώριμη από κάποιους φίλους της, κι αυτό δεν πειράζει, πιστεύω πως θα αλλάξει».

Αν και ερωτήθηκαν πολύ περισσότερες μητέρες, βρέθηκε πως ομοίως οι πατέρες θεωρούσαν τις κόρες τους ανώριμες.

Άλλη μητέρα, 39 ετών, πίστευε πως ο 16χρονος γιος της δεν είχε κάνει ποτέ σεξ επειδή αυτό της είπε, και επειδή δεν έβγαινε με κάποια. Αυτή η μητέρα πρόσθεσε: «Όταν κοιτάζεις το παιδί σου, είναι τόσο μικρό και νεαρό. Δεν θεωρείς πως μπορεί να σκέφτεται το σεξ. Είναι δύσκολο ακόμα και να σκεφτείς τι είναι σωστό να πεις στα παιδιά. Δεν τα θεωρείς αρκετά μεγάλα όταν σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα».

Επίσης, μιλώντας για τον 14χρονο γιο της, μια μητέρα είπε: « Δεν πιστεύω πως είναι ασφαλές για την ηλικία του. Ίσως είναι μόνο ο ίδιος, δεν ξέρω... αλλά είναι λιγάκι αφελής».

Όσον αφορά το γιατί δεν θεωρούσε πως θα ήταν ασφαλές, είπε: «Μάλλον, γιατί θα έκανε κάτι που δεν θα ήθελε να κάνει. Θα το έκανε με το ζόρι. Αυτό σίγουρα θα το έκανε για να μην τον κοροϊδεύουν αν δε το κάνει».

Ουσιαστικά, αυτοί οι γονείς θεωρούσαν τους εφήβους ως σεξουαλικά αθώους, ακόμα και αδιάφορους για το σεξ (ασέξουαλ δηλαδή!).

Άλλο ένα θέμα που ανέκυψε ήταν η σχέση του εφηβικού σεξ με την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Μια μητέρα, 46 ετών, μίλησε για το σοκ της όταν ο τότε 15άχρονος γιος της είπε πως η κοπέλα του ίσως ήταν έγκυος: «Επειδή ήταν τόσο νέος και δεν το είχα σκεφτεί. Κι επίσης, είναι ένα καλό, σοβαρό παιδί.» Έκτοτε, δεν έχει συζητήσει με τον τώρα 16άχρονο γιο της για αντισύλληψη και δε σκοπεύει να το κάνει μέχρι να πάει στο πανεπιστήμιο, γιατί « είναι ένα καλό παιδί που έμπλεξε».

Οι γονείς δεν φαίνονταν να έχουν δυσκολία να φανταστούν πως τα παιδιά των άλλων κάνουν σεξ, και τα θεωρούσαν «πολύ ενεργά σεξουαλικά» και «ασύδωτα». Ένας γονιός είπε: «Οι έφηβοι έχουν τα ωραία σωματάκια τους και αχαλίνωτες ορμόνες. Είναι ασυγκράτητοι».

Κάποιοι γονείς ειδικά τόνισαν την αντίθεση των παιδιών τους και της έλλειψης σεξουαλικής επιθυμίας σ’ αυτά, και τις ηδονιστικές τάσεις όλων των άλλων.

«Αυτή η διπλή σκέψη δεν καθιστά μόνο τα παιδιά τους ασέξουαλ, κι επομένως καλά, δημιουργεί το σενάριο στο οποίο οι έφηβοί τους κινδυνεύουν από όλους τους άλλους» λένε οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, οι γονείς έφηβων αγοριών συχνά ανέφεραν την ανησυχία τους πως τα αγόρια τους θα παρασυρθούν σε σεξουαλικές καταστάσεις από έφηβα κορίτσια που, κατά τους γονείς, θα χρησιμοποιήσουν το σεξ σαν προσπάθεια εδραίωσης μιας σχέσης. Εν τω μεταξύ, οι γονείς έφηβων κοριτσιών εξέφρασαν φόβους πως οι κόρες τους θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από έφηβα αγόρια, που το μόνο που θέλουν είναι το σεξ...

Αυτές οι πεποιθήσεις όχι μόνο μεταθέτουν την ευθύνη οποιασδήποτε σεξουαλικής δραστηριότητας από τους έφηβους, αλλά και συμβάλλουν στην εδραίωση στερεοτύπων σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Χρησιμοποιώντας σεξουαλικά στερεότυπα για να απαλλάξουμε τα παιδιά από την ευθύνη της σεξουαλικής δραστηριότητας, τελικά, εμείς οι γονείς ενισχύουμε τα ίδια τα στερεότυπα…


πηγη:zougla

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: