Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Πώς οι οσμές επιδρούν στον εγκέφαλο



Καθοριστικό ρόλο σε πολλές και διαφορετικές ανθρώπινες εκφάνσεις και συμπεριφορές παίζει τελικά η όσφρηση, όπως επιβεβαιώνει σειρά μελετών γερμανών και αμερικανών επιστημόνων.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε φοιτητές, είδαν ότι όσοι από αυτούς εξετίθεντο στο άρωμα του τριαντάφυλλου κατά τον ύπνο τους, ύστερα από μελέτη, θυμούνταν τελικά πολύ περισσότερες πληροφορίες συγκριτικά με τους υπόλοιπους, ακόμη και αν δεν εξετίθεντο εκ νέου αργότερα στο ίδιο άρωμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη μυρωδιά ενισχύει τη μεταβίβαση των πληροφοριών στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Από την άλλη, γερμανοί ερευνητές διεπίστωσαν ότι το άρωμα του τριαντάφυλλου χάριζε στους εθελοντές ευχάριστα όνειρα, ενώ αντίθετα η έκθεσή τους στη δυσάρεστη οσμή κλούβιου αβγού οδηγούσε σε εφιάλτες. Ακόμη, είδαν ότι η μυρωδιά του γιασεμιού βελτίωνε την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα και ότι τα αρώματα της μέντας και της κανέλας ενίσχυαν τη λειτουργική μνήμη τους.

Τέλος, από πειράματα που έκαναν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Wheeling Jesuit της Δυτικής Βιρτζίνια στις ΗΠΑ σε αρσιβαρίστες φάνηκε ότι όσοι εξετίθεντο στο άρωμα της μέντας κατά την προπόνησή τους ήταν σε θέση να κάνουν περισσότερες επαναλήψεις και να έχουν καλύτερη σωματική αντοχή συγκριτικά με τους υπόλοιπους.




πηγη:tovima
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: