Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Υποτροπιάζουσες ουρολοιµώξεις

Υποτροπιάζουσες ουρολοιµώξειςΜια γυναικεία υπόθεση!
Είναι ένα από τα πιο συχνά και πιο ενοχλητικά προβλήµατα υγείας που ταλαιπωρούν κυρίως τις γυναίκες. Τι πρέπει να ξέρουµε γι’ αυτές;

Oι ουρολοιµώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία λοιµώξεων στο γυναικείο πληθυσµό και µπορούν να εκδηλωθούν τόσο στο κατώτερο ουροποιητικό σύστηµα (ουρηθρίτιδα και κυστίτιδα) όσο και στο ανώτερο (πυελονεφρίτιδα). Μπορούν να προκληθούν από διάφορα µικρόβια και, ανάλογα µε την αιτία τους, ενδέχεται να είναι µεταδοτικές ή όχι. Μάλιστα στις ΗΠΑ, σύµφωνα µε έρευνες, το 15% των χορηγούµενων αντιβιοτικών δίνεται για την αντιµετώπισή τους.

Οι εξετάσεις
Η διάγνωση γίνεται µε εργαστηριακό ή και απεικονιστικό έλεγχο (καλλιέργεια ούρων και υπερηχογράφηµα νεφρών - κύστεως), µε κλινική εξέταση, αλλά και τη λήψη του ιστορικού του ασθενή (ιστορικό ουρολοίµωξης, οικογενειακό ιστορικό ουρολοιµώξεων, λιθίαση ουροποιητικού, εφαρµογή αντισυλληπτικού διαφράγµατος κ.λπ.).

Πώς θα την καταλάβετε…
Τα συµπτώµατα της ουρολοίµωξης µπορεί να συµπεριλαµβάνουν: συχνουρία, δυσουρία, αιµατουρία (σε κάποιες περιπτώσεις), πυρετό, πόνο στα νεφρά κ.ά. Το 95% των γυναικών µε ουρολοίµωξη έχει τη συµπτωµατολογία της κυστίτιδας (συχνουρία, δυσουρία και αίσθηµα βάρους στην κοιλιά).

…και πώς θα την αντιµετωπίσετε
Υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών θα έχουν έστω και µία φορά στη ζωή τους ένα επεισόδιο οξείας κυστίτιδας, η οποία αντιµετωπίζεται µε την κατάλληλη αντιβίωση καθώς και την αυξηµένη κατανάλωση νερού. Έχετε υπόψη ότι αν έχετε εκδηλώσει µία φορά ουρολοίµωξη είναι πιθανό να την ξαναεµφανίσετε, γι’ αυτό και ο απεικονιστικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος για τον εντοπισµό τυχόν υποτροπών.

Σε περίπτωση εγκυµοσύνης
Στις έγκυες γυναίκες η ουρολοίµωξη µπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, γι’ αυτό και η αντιµετώπισή της είναι άκρως απαραίτητη. Η αντιβίωση και η θεραπεία θα πρέπει να επιλέγονται µε βάση τον τύπο της λοίµωξης, αλλά και την εβδοµάδα της κύησης, µε σκοπό την ασφάλεια τόσο της εγκύου όσο και του εµβρύου.

Τρόποι πρόληψης
• Πίνετε άφθονο νερό και πολλά υγρά. Ιδιαίτερα ευεργετικός θεωρείται ο χυµός από µούρα, και ειδικά κράνµπερι.
• Ουρείτε συχνά ώστε να µην γίνεται κατακράτηση ούρων στην κύστη.
• Σκουπίζεστε προσεκτικά από εµπρός προς τα πίσω ώστε να µην µεταφέρονται µικρόβια από τον πρωκτό στην ευαίσθητη περιοχή, όπως το E-coli, που είναι και η συνηθέστερη αιτία ουρολοιµώξεων.
• Μετά τη σεξουαλική επαφή είναι καλό να ουρείτε και ακόµα καλύτερο να πλένεστε.

Έχετε υπόψη
Αν εµφανιστεί υψηλός πυρετός, είναι πιθανό να πρόκειται για οξεία πυελονεφρίτιδα, µια σοβαρή λοίµωξη που συνοδεύεται και από πόνους στα νεφρά, κόπωση και ανορεξία. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται ο άµεσος απεικονιστικός έλεγχος των νεφρών, καθώς και η χορήγηση αντιβίωσης για τουλάχιστον 15 ηµέρες, ενώ είναι απαραίτητη και η αυξηµένη λήψη υγρών. Αν τα συµπτώµατα επιµένουν, είναι πιθανό να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκοµείο. Ένα ποσοστό 25% υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει υποτροπή της νόσου στους επόµενους 18 µήνες, η οποία συνήθως προκαλείται από τον ίδιο µικροβιακό παράγοντα. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά σε πολύ µικρή δόση για µεγάλο χρονικό διάστηµα (χηµειοπροφύλαξη) µε σκοπό την εκρίζωση του µικροβίου και την αποστείρωση του ουροποιητικού.

Πολλές γυναίκες εµφανίζουν ουρολοίµωξη µετά τη σεξουαλική επαφή. Σε αυτή την περίπτωση οι εξετάσεις ούρων είναι απαραίτητες και για τον σύντροφο προκειµένου να διαπιστωθεί αν πάσχει κι αυτός.
Πηγη:myworld.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: