Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Το πλουσιότερο χωριό στον κόσμο!



Δεν θυμίζει σε τίποτα κάποιο από τα τυπικά χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα στην απέραντη κινεζική επαρχία. Για τους Κινέζους το «σεμνό και ταπεινό» χωριό Χουαξί αποτελεί σήμερα ζωντανό παράδειγμα της ραγδαίας ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας τους. Εκεί συνυπάρχει η «κόκκινη» παράδοση με ό,τι πιο σύγχρονο από τον Δυτικό κόσμο.

Ηταν μια αγροτική περιοχή, βυθισμένη στη φτώχεια και την ανέχεια τη δεκαετία του ’70. Σήμερα το χωριό έχει μετατραπεί σ’ ένα ισχυρότατο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, στο οποίο κατοικούν περίπου 30.000 πολίτες. Δεν είναι δηλαδή ακριβώς χωριό, με τα δικά μας δεδομένα. Στην απέραντη Κίνα όμως είναι.

Εκεί μένουν πολίτες που το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημά τους είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο, καθώς ξεπερνά τα 11.700 δολάρια, έχουν την πολυτέλεια να ζουν σε υπερσύγχρονες κατοικίες και να έχουν ο καθένας το δικό του αυτοκίνητο. Σημείο κατατεθέν του Χουαξί, του πλουσιότερου χωριού στην Κίνα -ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο- δεν είναι άλλο βέβαια από τον τεράστιο υπό κατασκευή ουρανοξύστη που ανεγείρεται μέσα στα διοικητικά του όρια! Πρόκειται για ένα κτίριο ύψους 328 μέτρων, το οποίο όταν εγκαινιαστεί, θα συγκαταλέγεται -όπως φιλοδοξούν και οι αξιωματούχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος- στη λίστα των τριάντα ψηλότερων κτιρίων του πλανήτη! Οσο για το κόστος του; Αστρονομικό, αν σκεφτεί κάποιος πως βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Για τους Κινέζους όμως, που δεν τα λογαριάζουν αυτά, φαίνεται πως ο «πύργος» του Χουαξί αξίζει κάθε σεντ από τα περίπου 368.000.000 δολάρια που απαιτούνται για την ανέγερσή του.

Εκτός όμως απ’ αυτό, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κατά νου ένα ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο για το κοντινό μέλλον. Επιδιώκουν την ανέγερση ενός ακόμη ψηλότερου κτιρίου στην περιοχή, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 538 μέτρα. Θα πρόκειται δηλαδή για έναν ουρανοξύστη, τον οποίο θα ξεπερνά σε ύψος μόνο ο Burj Khalifa στο Ντουμπάι.



πηγη:espresso
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: