Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νέα βόμβα μέτρων: Στα 520 ευρώ από 640 ο κατώτατος μισθός - Έρχεται έκτακτη εισφορά 10% στους ελεύθερους επαγγελματίες





Λοβέρδος πριν από λίγο:
- Από 1ης Αυγούστου η περικοπή του ΛΑΦΚΑ - Θα αφορά μόνο την κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ
- Κατοχυρώνεται η συνταξιοδότηση στα 65
- Στο 4% από 2% το όριο των απολύσεων - Σε 6 μηνιαίες δόσεις η αποζημίωση
- Προσπαθεί η κυβέρνηση να ανακόψει το κύμα φυγής από το δημόσιο με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατώτατος μισθός πηγαίνει στα 640 ευρώ μικτά! που σημαίνει περίπου 520 ευρώ καθαρά για νέους έως 26 ετών.

Το όριο των απολύσεων όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος πηγαίνει στο 4 από 2%, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται σε 6 δόσεις μηνιαίως. 'Ολα αυτά είναι η συνέχεια όσων προανήγγειλε το Νewsit, δηλαδή των μέτρων που κρύβονταν πίσω από τις χθεσινές εξαγγελίες και χρειάζονταν αποκωδικοποίηση.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι το ΛΑΦΚΑ δεν θα περιλαμβάνεται στην επικουρική σύνταξη και θα επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι αναμένεται να επιβληθεί και έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκτακτη εισφορά είναι στο 10% και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, με δηλωθέντα εισοδήματα για το 2009 πάνω από 18.000-20.000 ευρώ, με βάση τις δηλώσεις τους για το 2009.
Πρόκειται για πρόσθετο μέτρο που έπεσε στο τραπέζι προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα, αλλά και να δοθεί η αίσθηση της δικαιοσύνης, μετά την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση ότι βάζει στο στόχαστρο μονίμως τα «εύκολα θύματα», δηλαδή τους μισθωτούς.
Η πρόταση έχει συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αδικηθούν οι έντιμοι και συνεπείς φορολογικά ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο αντίλογος είναι ότι οι επαγγελματίες- στον χώρο των οποίων ανθεί η φοροδιαφυγή- δεν μπορούν να εξαιρεθούν σε μια τέτοια στιγμή που καλούνται να πληρώσουν ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.


Ετοιμη είναι η ρύθμιση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς και στις επιχειρήσεις. Το ύψος της θα ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς και στο 10% των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτη εισφορά είχαν πληρώσει οι επιχειρήσεις και τον Δεκέμβριο του 2009. Τότε είχε επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από 5 εκατ. ευρώ και το ύψος της κυμαινόταν επίσης μεταξύ 5% και 10% επί των κερδών.

Για το συνταξιοδοτικό, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Λοβέρδος θα υπάρχει σχετική ρύθμιση ώστε όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 θα μπορεί να κάνει χρήση του όποτε θέλει χωρίς να το χάνει και θα συνταξιοδοτείται όχι με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς. Ωστόσο, δήλωσε αυστηρά πως όποιος προσπαθήσει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα θα τιμωρηθεί, ενώ αποσαφήνισε ότι το όριο ηλικίας για σύνταξη θα είναι τα 65 χρόνια και από το 2020 θα καθοριστεί νέο όριο ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Όπως είπε υπάρχει η πρόταση για να αυξάνεται ή και να μειώνεται κατά 4 μήνες η εργασία για κάθε τρία χρόνια που θα αυξάνεται το προσδόκιμο.

Για όσους έσπευσαν να παραιτηθούν το τελευταίο διάστημα φοβούμενοι αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων, ο κ. Λοβέρδος είπε οτι στο νέο νόμο υπάρχει διάταξη με ειδική αναφορά που επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης και η ρητή διατύπωση οτι όποιος ή όποια το έχει κάνει μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και να κατοχυρώσει και να διατηρήσει ως το τέλος της χρονιάς όλα του τα δικαιώματα.

Οσον αφορά στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα εφαρμόζεται παντού το ίδιο αφού θα υπάρχει απόκλιση στις κλαδικές συμβάσεις ανάλογα με την περιοχή. Δηλαδή σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας θα είναι πιο ελαστική η εφαρμογή της.


Τις δραματικές εξελίξεις προανήγγειλε με δηλώσεις του στο newsit ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς : ''Θα υπάρξει μεγάλο κύμα απολύσεων και οι νέοι εργαζόμενοι θα υπογράφουν να δουλέυουν με 500 ευρώ το μήνα'' επισημαίνει. ''Ξεχάστε τον κατώτατο μισθό των 734 ευρώ πια'' τονίζει χαρακτηριστικά.

'Ολες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό θα ανακοινωθούν επισήμως την Πέμπτη ή την Παρασκευή μετά το υπουργικό συμβούλιο που θα συγκλιθεί γι' αυτά ακριβώς τα θέματα.




πηγη:newsit
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: