Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Νίκο Σαμοΐλη, Σώσε Μας.Γιατί το «Για λογαριασμό σας» είναι η πιο χρήσιμη εκπομπή στην Ελληνική τηλεόραση.


Μπορεί η πλειονότητα των εκπομπών που προβάλλει σήμερα η tv να είναι πολτός, αλλά μέσα στον πολτό υπάρχει ένα διαμάντι, μια εκπομπή ταπεινή και χαμηλών τόνων, μικρή και σύντομη, αδέξια και πρόχειρα μονταρισμένη, χαμηλού προϋπολογισμού, καθόλου διαφημισμένη, χωρίς ταρατατζούμ και τζιριτζάντζουλες. Τα μεσημεριανά δεν τη σχολιάζουν.Αλλά θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Ίσως είναι η πιο χρήσιμη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση σήμερα. Παραπάνω από χρήσιμη: πολύτιμη.

Στη σειρά Για λογαριασμό σας, ένα αλλόκοτο ριάλιτι που προβάλλεται τις Τετάρτες το βράδυ στον Alpha και βασίζεται σε κόνσεπτ του RTL (οι Γερμανοί είναι φίλοι μας), ένας ειδικός καλείται να βοηθήσει οικογένειες να βγουν από το οικονομικό τους τέλμα. Είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο και εξαιρετικά πρόσφορο για τηλεοπτική εκμετάλλευση, καθώς και δυστυχία έχει, και δάκρυα. Μόνο το σπέρμα τού λείπει. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά: Αντί να λύνει τα προβλήματα των συμμετεχόντων με την παραδοσιακή τηλεοπτική μέθοδο (χαρίζοντάς τους λεφτά, όπως στα τηλεπαιχνίδια, ή σπίτια, όπως στο Extreme Makeover του ANT1), η εκπομπή δεν τους δίνει τίποτα περισσότερο από συμβουλές.

Ο παρουσιαστής και σύμβουλος της εκπομπής Νίκος Σαμοΐλης ίσως κάτι να σου θυμίζει: Ήταν πολύ γνωστός την «εποχή του χρηματιστηρίου», το τιμημένο ’99, όταν η χώρα είχε πάθει αμόκ και πόνταρε στα μπλου τσιπ της γεμάτης αίγλη και υποσχέσεις Σοφοκλέους. Οι άντρες έκλειναν τα μαγαζιά τους νωρίτερα, παρατούσαν τις δουλειές τους και κάθονταν τα πρωινά παρακολουθώντας Σαμοΐλη με την ευλάβεια που οι νοικοκυρές έβλεπαν Μενεγάκη. Τότε η έμφαση δινόταν στην ελπίδα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Νίκος Σαμοΐλης έρχεται να ασχοληθεί με την άλλη πλευρά της οικονομικής πραγματικότητας: τους οικονομικά κατεστραμμένους.

Γιατί τέτοιοι είναι όσοι συμμετέχουν στην εκπομπή. Είναι αληθινές φάτσες, που τους βλέπεις να κάνουν κάτι που έχεις συνηθίσει (γκρινιάζουν), αλλά για ένα θέμα που δεν έχουμε συνηθίσει να κουβεντιάζουμε ανοιχτά ως κοινωνία: την οικονομική τους πραγματικότητα. Όχι τα όνειρα ή τα υλικά προϊόντα της. Την πραγματικότητα. Με νούμερα. Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, οι άνθρωποι που φιλοξενεί η εκπομπή τα έχουν κάνει στα οικονομικά τους (με το συμπάθιο) σκατά. Έχουν συσσωρεύσει χρέη από λάθη αδιανόητα και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας τους να διαχειριστούν τα οικονομικά τους με μια στοιχειώδη αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, ποια οικονομική διαχείριση; Οι συμμετέχοντες μοιάζουν να δυσκολεύονται στην πρόσθεση! Όταν ο Νίκος Σαμοΐλης γράφει σε έναν πίνακα τα χρέη τους με μαρκαδόρο και μετά τραβάει τη γραμμή και βγάζει τη σούμα, η αντίδρασή τους είναι κοινή και ομοιόμορφη: έκπληξη. Πέφτουν από τα σύννεφα. Πώς λέει η έκφραση «δεν ξέρει τι χρωστάει»; Αυτό. Δεν έχουν ιδέα πόσο βαθιά είναι χωμένοι στα προαναφερθέντα σκατά. Μοιάζει σαν να μην τους ένοιαζε και πολύ, να το έβλεπαν σαν μια περιοδική ενόχληση, σαν σπυρί στην πλάτη, σαν διαπεραστικό ringtone, που μόνο όταν έφτασε η ώρα της εκπομπής το θυμήθηκαν και έδωσαν μιαν άλφα προσοχή.

Κι όμως, μιλάμε για ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Τα προβλήματά τους είναι μεν ακραία, αλλά οι άνθρωποι είναι φυσιολογικοί, δεν είναι τα Παρατράγουδα της Πάνια. Γι’ αυτό τα τραγελαφικά τους λάθη είναι εξαιρετικά ενδεικτικά και διδακτικά. Στην κοινωνία μας, βλέπεις, η φτώχεια και η οικονομική δυσπραγία είναι προβλήματα που παραδοσιακά αποδίδονται σε εξωγενείς παράγοντες. Πάντα άλλοι φταίνε που δεν πάει καλά η δουλειά σου, που σε κυνηγά η τράπεζα ή που χρωστάς στο ασφαλιστικό σου ταμείο. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που όντως εξωγενείς παράγοντες φταίνε, αρρώστιες, ξαφνική ανεργία, όλα αυτά. Αλλά δεν είναι η πλειονότητα. Αυτή είναι η συνεισφορά της συγκεκριμένης εκπομπής: Παίρνει την αληθινή εικόνα του ελληνικού νοικοκυριού-μπάχαλου και σ’ τη δείχνει με νούμερα, γραμμένη σε ένα λευκό πίνακα με μαρκαδόρο. Και βλέπεις τους ανθρώπους ξαφνικά σαν αφελείς καρικατούρες. Ο πιτσιρικάς της οικογένειας που χρωστά 470.000 ευρώ μιλάει στην κάμερα με φόντο το λάπτοπ, το στερεοφωνικό, τις δύο μεγάλες LCD οθόνες και το PS3 που έχει στο gaming setup του. Η κυρία που χρωστάει δεκάδες χιλιάδες ευρώ αρνείται να φύγει από τα νοικιασμένα 100 τετραγωνικά της Γλυφάδας και να πάει στο ιδιόκτητο και άδειο σπίτι της Δραπετσώνας, επειδή έχει μωσαϊκό κάτω, όχι ξύλο, και «Πού θα πατήσουν τα παιδιά;».

Τα λάθη παρελαύνουν στην οθόνη, το ένα πιο χοντρό απ’ το άλλο. Είναι σαν να προσπερνάς τρακάρισμα: Δεν μπορείς να σταματήσεις να κοιτάς. Κι έπειτα από λίγο συνειδητοποιείς ότι οι αληθινές περιπτώσεις προβλημάτων και χρεών που έχεις στο περιβάλλον σου –ή που ζεις ο ίδιος– μπορεί να μην οφείλονται στις μοχθηρές τράπεζες ή στο αναίσχυντο κράτος. Μπορεί να φταίνε οι γύρω σου. Μπορεί να είναι κι αυτοί σαν τον εθισμένο στον τζόγο τύπο που βύθισε και τη γυναίκα του στα χρέη. Μπορεί να φταις εσύ. Οπότε καλά θα κάνεις να δώσεις προσοχή, να δεις την εκπομπή όχι ως απλό ριάλιτι, αλλά ως reality check. Πάρε από αυτήν ό,τι μπορείς. Γιατί, δυστυχώς, ο Νίκος Σαμοΐλης ένας άνθρωπος είναι. Δεν μπορεί να πάει στα σπίτια όλων των Ελλήνων και να τους κάνει μια πρόσθεση.
Πηγη:yupi




Bookmark and Share


SHARE THIS

0 σχόλια: